Udland

Min bedstemor advarede mig på vej mod lufthavnen, siger flygtet sprinter

Olympisk sprinters familie advarede hende mod at komme hjem til Hviderusland, af frygt for hvad der kunne ske.

Den hviderussiske sprinter Kristina Timanovskaya besluttede sig i sidste øjeblik for ikke at vende hjem til Hviderusland.

Det siger hun i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Hun forklarer, at familien i hjemlandet frygtede, at hun ville blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis hun vendte hjem.

- Det er ikke sikkert

Årsagen er, at hun er kommet i uføre i Hviderusland efter at have kritiseret det hviderussiske atletikforbund i forbindelse med OL.

- Min bedstemor ringede til mig, da jeg var på vej til lufthavnen. Jeg havde bogstaveligt talt omkring ti sekunder til at beslutte mig.

- Hun sagde, "lad for guds skyld være med at komme hjem til Hviderusland. Det er ikke sikkert". Det var det. Så lagde hun på, siger sprinteren.

I lufthavnen bad hun japansk politi om hjælp og kom på den måde i stedet til den polske ambassade i Tokyo. Atleten mellemlandede onsdag i den østrigske hovedstad, Wien, på vej til den polske hovedstad, Warszawa, fra Tokyo.

Ingen breve eller protester

Timanovskaya siger, at hun på intet tidspunkt har været interesseret i at sende noget særligt politisk signal.

- Jeg har altid været langt væk fra politik. Jeg har ikke underskrevet nogle breve eller deltaget i nogle protester. Jeg har ikke sagt noget om den hviderussiske regering, siger den 24-årige løber.

- Jeg er et sportsmenneske og forstår mig ikke på den politiske verden. Jeg prøver på ikke at blande mig i andet end sport, og jeg gør mit bedste for ikke at blive distraheret af det politiske liv, lyder det.

Timanovskaya har fået humanitært visum til Polen.

Hun skulle mandag have konkurreret i 200 meter-løb, men Hviderusland tog hende af holdet og bragte hende til Narida-lufthavnen i Tokyo. Her skulle hun være sendt hjem, men hun fik altså hjælp til at komme til Polen i stedet.