Udland

Kina indfører strenge restriktioner efter værste udbrud i månedsvis

Fly er aflyst, veje og jernbaner er lukket, og alle borgere opfordres til ikke at forlade den provins, de bor i.

Coronarestriktionerne i Kina har fået sig en gevaldig opstramning, efter at landet står over for det værste coronaudbrud i flere måneder.

Den nye smittebølge, der især bliver drevet frem af Delta-varianten, blev opdaget 20. juli og har indtil videre smittet flere end 400 personer i 25 byer, herunder Kinas hovedstad, Beijing.

Og i Wuhan har kinesiske myndigheder beordret byens 11 millioner indbyggere til at lade sig teste, fordi der for første gang i ét år er opstået et større smitteudbrud.

Det skriver The Guardian.

Tirsdag blev der i alt registreret 71 lokale smittetilfælde på én dag. Det er det højeste daglige antal siden januar.

Og onsdag tog de kinesiske myndigheder så affære.

Strenge restriktioner

I forsøget på at stoppe det hurtigt voksende Delta-udbrud opfordrer myndighederne alle landets borgere til ikke at forlade den provins, de bor i, hvis ikke det er stærkt nødvendigt.

Og derudover har to provinser helt lukket for indenrigsflyvninger, ligesom hovedstaden Beijing har lukket 13 jernbaner, fly og busser ned, skriver The Guardian.

I de tre byer Yanzhou, Wuhan og Zhengzhou, hvor udbruddet er særlig slemt, skal borgerne kunne fremvise en negativ coronatest, hvis de vil passere bygrænsen. Og flere steder er der indført obligatoriske massetests.

Der har været adskillige coronaudbrud i Kina det seneste år, men hver gang er det lykkedes myndighederne at indskrænke dem ved testning af hele byer, massive lockdowns samt rejserestriktioner.

Men den mere smitsomme Delta-variant har betydet, at antallet af smittetilfælde denne gang er steget meget hurtigere og spredt bredere end hidtil set i Kina.

Smitteudbrud startede i lufthavn

Ifølge The Guardian menes det nye kinesiske smitteudbrud at stamme fra et udbrud med Delta-varianten blandt lufthavnspersonale i Nanjing og Lukou Lufthavn.

I lufthavnene rengjorde personalet blandet andet et fly fyldt med turister, der havde været til en koncert i byen Zhangjoajie, hvor der var opstået et større smitteudbrud.

Koncertbyen er ifølge en af Kinas førende eksperter i infektioner, Zhong Nanshan, nu blevet ground zero for Kinas nye udbrud, og fredag blev byen lukket helt ned.

Men også Delta-udbrud blandt passagerer på fly fra Rusland og Myanmar menes at spille en rolle.

Ifølge Zhong Nanshan har de fleste af Delta-patienterne udvist milde symptomer, skriver The Guardian.

Kan man stole på Kinas tal?

I alt har Kina registreret lidt over 105.000 smittetilfælde og 4848 coronadødsfald, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University i USA.

I forhold til befolkningstallet på over 1,4 milliarder er Kina dermed sluppet nådigt gennem pandemien - i Danmark er der eksempelvis konstateret 2550 dødsfald.

Optællingen fra Johns Hopkins University inkluderer dog kun de smittetilfælde, der er bekræftet af de enkelte landes sundhedsmyndigheder.

Allerede tidligt i pandemien satte eksperter spørgsmålstegn ved, om man kan stole på tallene for smittede og døde, som det kinesiske styre oplyser.