Jennifer Aniston dropper kontakten til ikke-vaccinerede bekendte

’Venner’-stjernen Jennifer Aniston er blot en af flere skuespillere, som opfordrer amerikanere til at blive vaccinerede, mens smitten spreder sig.

Skuespilleren Jennifer Aniston, der særligt er kendt fra tv-serien ’Venner’, har ikke plads til hvem som helst i sin virkelige vennegruppe.

I et interview med magasinet InStyle fortæller skuespilleren, at hun har droppet kontakten til flere bekendte, da de enten ikke ville vaccineres eller ikke ville afsløre deres valg for hende.

- Der er stadig en stor gruppe mennesker, som er anti-vaxxers (vaccinemodstandere, red.) eller bare ikke lytter til fakta. Det er en skam. Jeg har mistet et par folk i min ugentlige rutine, som enten har nægtet eller ikke oplyst, om de er vaccineret eller ej, og det er ærgerligt, siger hun i interviewet.

Hun er en af flere amerikanske stjerner, som offentligt taler for at tage imod covid-19-vaccinerne, mens smitten breder sig voldsomt i USA.

Skuespilleren Sean Penn krævede i juli, at hele holdet på en tv-serie, han har hovedrollen i, skulle vaccineres. Ellers ville han ikke vende tilbage til serien.

På sociale medier har en lang række amerikanske kendisser delt deres vaccinestik og opfordret andre til at følge deres eksempel. Skuespiller Julia Roberts, der er kendt fra blandt andet filmen ’Pretty Woman’, har på Instagram opfordret sine følgere til at blive vaccineret.

Smitten breder sig i USA

Siden begyndelsen af juli er smitten steget markant i USA. Det er særligt Delta-varianten og et stort antal uvaccinerede amerikanere, som driver smitten frem.

Det gjorde USA’s præsident, Joe Biden, også klart i midten af måneden.

- Vi har en pandemi på grund af mennesker, som ikke er vaccineret. Jo mere vi lærer om virussen og Delta-varianten, desto mere bekymrede bør vi være, lød det.

Smittespredningen har fået en række store virksomheder til at kræve, at deres ansatte skal tage imod vaccinen. Det gælder blandt andet Disney, Netflix, Google og Facebook.

I New York vil der fra 16. august være krav om vaccination, hvis man vil i biografen, på restaurant eller i fitnesscenter. Det oplyste New Yorks borgmester, Bill de Blasio, tirsdag.

New York er den første stat til at indføre et reelt vaccinekrav, men ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, kan flere stater være på vej med lignende krav.

- Jeg tror, vi vil se flere indføre kravet, inden ugen er omme. Det er kun begyndelsen, sagde han tirsdag.

I slutningen af juli præsenterede Joe Biden en række tiltag, der skulle bremse spredningen af den smitsomme Delta-variant.

Det indebærer blandt andet, at alle føderalt ansatte i USA, som ikke er blevet vaccineret mod covid-19, skal bære mundbind, når de møder fysisk på arbejde. Derudover skal de holde fysisk afstand og testes ugentligt.

Han har derudover også bedt amerikanske stater og lokale regeringer om at give 100 dollar – cirka 625 kroner – i kontant betaling til alle, som bliver vaccineret mod coronavirus.

"Det er din moralske pligt"

Det er den situation, som stjerner som Jennifer Aniston taler ind i. Der er et ønske om at få flere vaccineret, og de prominente personer bruger deres status til at sprede budskabet.

Derfor mener Aniston også, at folk har en pligt til at fortælle om sin vaccinestatus.

- Jeg føler, at det er din moralske og professionelle pligt at informere om det, siden vi alle ikke er isolerede eller bliver testet hver dag. Den er svær, for alle har lov til deres egne meninger, men det virker, som om mange meninger kun er baseret på frygt eller propaganda, siger hun i interviewet hos InStyle.

Ifølge New York Times er 61 procent af USA's befolkning over 18 år blevet færdigvaccineret. 70 procent har fået mindst et stik med en coronavaccine.