Udland

New York indfører vaccinekrav – kun begyndelsen, siger korrespondent

Byens borgmester vil gøre det så svært som muligt at være en del af samfundet, hvis man ikke er vaccineret.

Snart bliver det påkrævet at være vaccineret, hvis man vil på restaurant, i fitnesscenter eller i biografen i New York.

Det meddelte byens borgmester, Bill de Blasio, på et pressemøde tirsdag.

- Hvis du vil deltage i samfundet fuldt ud, må du lade sig vaccinere, sagde han og tilføjede:

- Det er vigtigt at gøre det klart for folk, at hvis du er vaccineret, får du et bedre liv, og du kan deltage i alt. Hvis du ikke er vaccineret, bliver der færre og færre ting, du kan.

Det er den stigende smitte med Delta-varianten, som får frygten for en tredje bølge til at vokse. Derfor mener borgmesteren, at det er afgørende, at flere af byens borgere bliver vaccineret.

Nyeste data viser, at 66 procent af den voksne befolkning i New York er vaccineret.

Det er virkelig et indgreb i folks frihed

Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent

Et slags coronapas

Samtidig med vaccinekravet bliver der lanceret en ny app "Key to NYC Pass”, og det er gennem den, at borgerne i New York skal dokumentere, at de er vaccineret.

På flere måder vil det fungere som det danske coronapas. Forskellen er dog, at en negativ test eller immunitet fra tidligere smitte ikke er gyldig.

Vaccinekravet bliver indført allerede 16. august, men vil først blive håndhævet 13. september.

Det er nogenlunde samtidig med, at skolerne forventes at genåbne, og flere personer vender tilbage til deres kontorarbejde, hvilket kan få smitten til at stige.

Samtidig giver det folk et par uger til at nå at blive vaccineret, lød det fra Bill de Blasio tirsdag.

Flere stater vil følge trop

New York er godt nok den første stat, der indfører et reelt vaccinekrav, men flere vil følge trop, lyder det fra TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Jeg tror, vi vil se flere indføre kravet, inden ugen er omme. Det er kun begyndelsen, siger han.

Ifølge Jesper Steinmetz har Delta-varianten fået amerikanerne til at vågne op, og fra politisk hold gør man alt for at få borgerne vaccineret hurtigst muligt.

Senest meddelte præsident Joe Biden, at alle amerikanerne vil få 100 dollar, hvis de lader sig vaccinere. Og fra 2. august skal alle statsansatte være vaccineret eller fremvise en negativ coronatest en-to gange om ugen.

Noget tyder da også på, at de forskellige tiltag virker.

Den seneste uge er andelen af vaccinerede steget betydeligt, særligt i de sydlige stater såsom Arkansas og Missouri, der ellers er præget af stor vaccineskepsis.

Knap 60 procent af amerikanere over 12 år er færdigvaccineret, mens knap 70 procent har fået første stik.

Samme strategi som med rygere

Selvom Jesper Steinmetz tror, flere stater vil indføre vaccinekrav, skal man ikke underkende, hvor drastisk en beslutning det er - særligt i et land som USA.

- Det er drastisk. Det er virkelig et indgreb i folks frihed, når man kræver, at de skal gøre noget bestemt ved deres krop for at få lov at deltage i samfundet, siger han.

Jesper Steinmetz sammenligner strategien med den, der i sin tid blev benyttet til at gøre rygning forbudt indenfor:

- Man sagde: "Fair nok du gerne vil ryge, men det bliver ikke indenfor sammen med os andre." Det samme med vaccinen: "Du skal ikke komme ind her og udgøre en smitterisiko", så må du blive ude.

Generelt tror Jesper Steinmetz, at vaccinekravet vil blive modtaget nogenlunde i New York, fordi det er en demokratisk stat, hvorimod modstanden vil være langt større, hvis kravet når de republikanske stater.