Myndighederne har et budskab til danskere på vej til hedebølge og skovbrande
Især én detalje er vigtig, understreger Udenrigsministeriets Borgerservice, som bliver kontaktet af bekymrede danskere.
De voldsomme naturbrande fortsætter med at hærge Sydeuropa, herunder mange danske feriedestinationer i Grækenland, Tyrkiet, Italien og Spanien.
Det kan mærkes hos Udenrigsministeriets Borgerservice, som modtager en del henvendelser både fra danskere, der befinder sig i de ramte områder og danskere, som er på vej på ferie.
Det fortæller fungerende chef for Udenrigsministeriets Borgerservice Frej Jackson til TV 2.
Tirsdag morgen har han været i kontakt med de danske ambassader i Ankara og Athen om sagen. Der er ingen meldinger om evakuerede eller tilskadekomne danskere.
- Det seneste fra Rhodos er, at brandene skulle være slukket eller under kontrol. De evakuerede er vendt tilbage, og forholdene er nogenlunde fornuftige, siger han.
Frej Jackson understreger, at det ikke er usædvanligt, at årstiden byder på hedebølger og skovbrande – især i Grækenland.
100 skovbrande mod normalt 40-50
Men mens der normalt er tale om 40-50 brande om dagen, er der lige nu over 100 brande i gang i landet, lyder meldingen fra den danske ambassade i Grækenland. Tyrkiet har oplevet omkring 150 brande de seneste dage, men her er kun 13 brande stadig ude af kontrol i den sydlige del af landet.
13.000 danskere har tilmeldt sig danskerlisten i Grækenland, mens 2000 har tilmeldt sig i Tyrkiet. Danskerlisten giver Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte danskere i en akut krisesituation i udlandet.
Både for de danskere og dem, der er ved at pakke kufferten til at komme afsted, lyder opfordringen fra Frej Jackson:
Følg med i pressen, følg situationen, og følg anvisningerne på stedet.
- Myndighederne er i tæt dialog med hotellerne, og de har godt styr på det, siger han.
Du risikerer, at regningen havner hos dig selv
Danskere, der er på vej på ferie, bør kontakte deres rejsebureau eller hotel for at blive opdateret på de lokale forhold i landet.
- Langt de fleste steder er der ikke problemer. Det handler om at gøre sit forarbejde, siger Frej Jackson, som har endnu et budskab:
- Hav styr på forsikringen. For hvis du bliver evakueret, så havner regningen hos dig selv. Det er ikke de danske skatteborgere, der kommer til at betale.
Mere dårligt nyt i sigte
Ekstremt varm luft strømmer i disse dage op over Sydøsteuropa fra det nordlige Afrika, og den voldsomme hedebølge kan ende med at gå over i historien som en af de værste i nyere europæisk historie.
Indtil videre er ti mennesker omkommet på den tyrkiske sydkyst ifølge Ritzau.
Hedebølgen har forstærket skovbrandene og er indtil videre kulmineret med 46 grader i Grækenland, fortæller TV 2-meteorolog Sebastian Pelt.
Men kombinationen af ekstrem varme og blæst skaber en farlig cocktail. For blæsten giver ilt til ilden og spreder gnister og gløder. Og der er mere dårligt nyt i sigte.
- Desværre kommer vejrudsigten ikke brandfolkene til undsætning de næste par dage, siger Sebastian Pelt om vejret i Grækenland, det sydlige Italien, det vestlige Tyrkiet, Balkan, Bulgarien og Nordmakedonien.
Især torsdag og fredag vil der stadig være 40-45 grader lokalt. Det tegner sig til masser af sol og ingen udsigt til regn.
Næsten ingen regn
Men så ser det til gengæld ud til at vende. Fra lørdag ser det nemlig ud til, at temperaturerne i området falder til 30-35 grader.
Tilmed vil vinden også lægge sig.
- Men der er ikke udsigt til regn, som de ellers har allermest brug for, siger Sebastian Pelt.
- Generelt falder der næsten ikke regn i Sydeuropa fra juni til september. Det er jo derfor, mange danskere tager derned – for at være sikker på sol og varme.