Udland

Hviderussisk aktivist fundet hængt i park i Kiev

Episoden kommer, efter en hviderussisk OL-sprinter nægtede at rejse hjem fra Tokyo mod sin vilje. Hun har nu fået asyl i Polen.

Lederen af en organisation i Kiev, der hjælper hviderussere med at flygte fra forfølgelse i hjemlandet, er fundet hængt i en park i den ukrainske hovedstad.

Det meddeler ukrainsk politi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Den hviderussiske statsborger Vitalij Sjisjov, der forsvandt i Kiev i går, blev i dag fundet hængt i en af Kievs parker ikke langt fra, hvor han boede, oplyser politiet, der har startet en drabsefterforskning.

Forsvandt på løbetur

Vitalij Sjisjov blev meldt savnet af sin partner mandag, da han ikke vendte hjem fra en løbetur.

Sjisjovs venner fortæller ifølge den britiske avis The Guardian, at aktivisten på det seneste er blevet overvåget af fremmede, når han har været ude på sine løbeture i Ukraines hovedstad.

Vitalij Sjisjov stod i spidsen for organisationen Det Hviderussiske Hus i Kiev, der hjælper hviderussiske flygtninge i Ukraine med at få job, bolig og juridisk rådgivning.

Lande som Ukraine, Polen og Litauen er blevet et tilflugtssted for hviderussere, der flygter fra landets præsident Aleksandr Lukasjenko og hans regering.

OL-sprinter har fået asyl

Episoden med Vitalij Sjisjov kommer i kølvandet på sagen om den hviderussiske OL-sprinter Krystsina Tsimanouskaya, som mandag fik asyl i Polen.

Ifølge den 24-årige sprinter selv blev hun søndag hentet af det hviderussiske trænerteam på sit OL-hotel i Tokyo og bedt om at pakke, inden hun mod sin vilje blev kørt til lufthavnen.

Her skulle hun sendes hjem til Hviderusland, efter at have kritiseret de hviderussiske trænere ved OL. Atleten lykkedes dog efter eget udsagn med at få kontakt til japansk politi, som hjalp hende med at undslippe.

- Jeg tror, jeg er i sikkerhed. Jeg er sammen med politiet, sagde hun efterfølgende ifølge Reuters.

Tsimanouskayas mand fortalte mandag til nyhedsbureauet AFP, at han var flygtet fra Hviderusland til Ukraine, hvor han håbede på at blive genforenet med sin kone "i nær fremtid". Det skriver The Guardian.

Upopulær præsident

Protesterne mod Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, er intensiveret efter det omstridte valg i landet i august sidste år.

Her vandt Lukasjenko en jordskredssejr, men resultatet blev straks mødt med anklager om valgsvindel.

Valgresultatet førte til omfattende protester og demonstrationer, der hårdhændet blev slået ned af hviderussisk politi og militær.

Kritikere flygter

Oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja måtte kort efter valget flygte ud af Hviderusland, fordi hun frygtede for sit liv.

I maj i år blev den hviderussiske journalist og systemkritiker Roman Protasevitj og hans russiske kæreste arresteret i Minsk, efter Hviderusland havde sendt kampfly på vingerne og tvunget det Ryanair-fly, som kæresteparret var ombord på, til at lande i den hviderussiske hovedstad.

Det førte til nye voldsomme protester i Hviderusland mod præsident Lukasjenko og hans hårdhændede metoder.

Hviderusland er det seneste års tid blevet udstødt af det internationale samfund, der har straffet præsident Lukasjenkos styre med omfattende sanktioner.