Delta-variantens indtog får amerikanerne til at smøge ærmerne op: - Skræmmehistorierne virker

I nogle områder er det kun mellem 20 og 30 procent, der har ladet sig vaccinere. Men nu går det endelig fremad.

Mennesker fra de dele af USA, der hidtil har været tilbageholdende med at lade sig vaccinere, smøger nu ærmerne op.

Særligt i stater som Louisiana, Arkansas og Alabama har langt flere borgere de seneste uger ladet sig vaccinere, selvom mange borgere her indtil videre har været noget tilbageholdende med at tage imod vaccinen.

- Der er er en bevægelse hen mod at lade sig vaccinere, der optræder samtidig med delta-variantens indtog og flere indlæggelser, siger Tesha Montgomery, der bestyrer vaccineklinikker for Houston Methodist Hospital til The Washington Post.

Denne uge er tredje uge i træk, hvor de stater, der har flest coronatilfælde, ligeledes er de stater, hvor flest borgere lader sig vaccinere.

Ujævn vaccination

67 procent af amerikanere over 12 år har i skrivende stund fået minimum ét vaccinestik, mens 57,7 procent er færdigvaccinerede. I nogle dele af landet er det dog blot 20 til 30 procent af befolkningen, der er vaccineret.

Det er særligt i dele af de nævnte stater, at det er tilfældet, men nu kan den udvikling være ved at vende.

Tesha Montgomery tilføjer dog, at mange ”desværre” ikke træffer valget om at lade sig vaccinere, før de har haft sygdommen helt inde på livet i form af syge familiemedlemmer eller venner, indlæggelser eller endda dødsfald.

"Skræmmehistorierne virker"

I løbet af juni er antallet af registrerede dødsfald med coronavirus i USA steget en smule, og fredag blev der registreret 671 coronarelaterede dødsfald i landet.

Desuden har regeringen og myndigheder den seneste tid lagt op til at genindføre flere restriktioner, ligesom mundbindskravet nogle steder har fået revanche på grund af den meget smitsomme Delta-variant.

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, fortæller, at man i øjeblikket ikke kan åbne en avis, høre radio eller tænde for tv’et uden at blive eksponeret for historier om mennesker, der har fået coronavirus.

- Skræmmehistorierne virker. Desuden er folk nok ved at være overbeviste om, at der ikke er så mange bivirkninger ved vaccinen, som de troede, eller at det ikke er en vaccine, der er opfundet af den onde, onde stat med henblik på at slå amerikanerne ihjel, eller hvad der ellers har været af skrækhistorier, siger han.

Et sammensurium

Jesper Steinmetz siger ligeledes, at det kan have haft en betydning, at konservative medier, der tidligere har været meget skeptiske, i højere grad er begyndt at berette om vaccinernes effektivitet og risikoen ved ikke at være vaccineret.

De republikanske guvernører i Arkansas, Alabama og Louisiana er i øvrigt begyndt at agitere for, at man skal lade sig vaccinere.

- Det er et sammensurium af alt det her, der gør, at vi nu virkelig ser en stigning i antallet af folk, der lader sig vaccinere, siger Jesper Steinmetz.