Udland

Scarlett Johansson sagsøger Disney

Disneys finte kan koste hollywoodstjernen omkring 300 millioner kroner.

Filmen 'Black Widow' med Scarlett Johansson i hovedrollen fik premiere i biograferne 9. juli. Og det fik den – ganske usædvanligt – også samme dag på streamingtjenesten Disney+.

Det får nu konsekvenser. For torsdag har Scarlett Johansson sagsøgt Disney, skriver The Wall Street Journal.

Skuespillerinden mener nemlig, at massemedieselskabet har brudt deres del af kontrakten ved ikke at lade filmen spille eksklusivt på det store lærred, før den blev tilgængelig hjemme i stuerne på Disney+.

Kan miste 300 millioner kroner

Skuespilleres indtægter er nemlig i høj grad præget af, hvordan filmene, de medvirker i, klarer sig i biografen.

Ifølge Wall Street Journal kan beslutningen om at gøre 'Black Widow' tilgængelig på streamingtjenesten koste Scarlett Johansson mere end 50 millioner dollars, svarende til over 300 millioner danske kroner.

- Det her vil helt sikkert ikke være sidste gang, at et hollywoodtalent udfordrer Disney og gør det klart, at hvad end selskabet tror, så har det en lovmæssig forpligtelse til at overholde sine kontrakter, siger John Berlinski fra advokatselskabet Kasowitz Benson Torres, som repræsenterer Johansson i sagen, til mediet.

Billetsalg faldt drastisk på en uge

Glæden var kortvarigt stor efter premieren på filmen. I USA og Canada satte 'Black Widow' nemlig ny rekord for billetsalg under coronapandemien.

Men en uge efter overtog en mere nedslående stemning, da billetsalget allerede var faldet med 69 procent, skrev Vanity Fair, og det fik især de amerikanske biografejere til at reagere og kritisere Disney.

Brancheorganisationen National Association of Theatre Owners understregede nemlig i en pressemeddelelse, at eksklusiv biografpremiere giver større omsætning for "alle interessenter i alle faser af en films liv".

Organisationen dækker 35.000 amerikanske biografsale og yderligere biografer i over 100 lande uden for USA.

Når filmene bliver tilgængelige på digitale tjenester, kan det føles mindre tillokkende at betale for at sætte sig i biografsædet. Derudover lyder det fra biografejerne, at premieren på de digitale tjenester fører til så godt som øjeblikkelig udbredelse af piratkopier.

Før streamingtjenesternes indtog havde biograferne uden problemer eneretten til at vise de eftertragtede filmpremierer. Men de seneste år er det såkaldte biografvindue blevet indsnævret.

Det betyder, at film i kortere og kortere tid kun kan ses i biografen. Og i få tilfælde er der altså intet biografvindue tilbage.

Ifølge Walt Disney Co er der intet hold i Scarlett Johanssons anklage om, at det var i strid med hendes kontrakt, da filmen 'Black Widow' blev udgivet i biografer og på streamingtjenesten Disney+ samtidig. Det siger en talsperson for selskabet torsdag aften dansk tid ifølge Reuters.