Udland

Rekordhøje smittetal rammer Japan og OL

Rådgivere til de japanske myndigheder udtaler, at det er svært at overbevise befolkningen om at overholde restriktionerne, når OL afholdes.

Smittetallet i Japan og hovedstaden Tokyo har torsdag sat nye rekorder. Det samme har antallet af smittede relateret til de Olympiske Lege, som afholdes i byen.

Ifølge de japanske myndigheder ligger det gennemsnitlige daglige smittetal i Tokyo nu på 2224,1, hvilket er en stigning på knap 62 procent siden sidste uge. Det skriver det japanske medie The Asahi Shimbun.

Samtidig var der torsdag for første gang flere end 10.000 nysmittede på et enkelt døgn i Japan.

Svært at tage advarsler alvorligt

I OL-byen i Tokyo er yderligere 24 personer testet positiv for corona, hvilket er det højeste daglige smittetal, siden OL-komiteen begyndte at offentliggøre tallet. 7 af de smittede er udlændinge, mens 17 bor i Japan.

Samlet er 193 personer med relation til legene konstateret smittet.

En gruppe, som rådgiver det japanske sundhedsministerium under coronapandemien, har udtalt, at det er en udfordring for borgerne at tage myndighedernes advarsler alvorligt, når OL samtidig bliver afholdt.

- Vi vil have befolkningen til at tænke på muligheden for at blive smittet som et personligt anliggende, men når OL bliver afholdt, lyder kommentarer som "lad være med at samles i grupper" og "bliv hjemme" ikke særligt overbevisende, lyder det fra et medlem af rådgivningsgruppen til The Asahi Shimbun.

Modstand mod OL

Afholdelsen af OL i Tokyo har mødt massiv modstand fra befolkningen på grund af coronavirus, og en undersøgelse fra april viser, at syv ud af ti japanere ønskede OL i Tokyo flyttet eller aflyst. Samtidig trak 10.000 frivillige sig fra legene, inden de gik i gang.

Kort tid inden OL startede, trak Toyota, der er en af hovedsponsorerne, alle deres OL-relaterede reklamer fra japansk fjernsyn. En direktør i selskabet sagde til nyhedsbureauet Reuters, at legene var blevet en begivenhed, der er svær at støtte.

Flere lande har været nødsaget til at trække sine deltagere på grund af coronasmitte, og enkelte lande har helt meldt afbud for at beskytte deres atleter mod smitte.

Desuden bliver OL afholdt uden tilskuere.

Advarede mod aflysning

Smittetallet i Tokyo har slået rekorder de seneste dage, og onsdag skrev flere japanske medier, at tre præfekturer i nærheden af Tokyo snart ventes at bede den japanske regering om at indføre nødretstilstand i deres regioner.

Det er, ligesom i andre dele af verden, den smitsomme Delta-variant, der dominerer i smittetallene.

15. juli – inden OL var begyndt – blev den første atlet i OL-byen testet positiv for coronavirus.

Dagen inden legene startede, sagde den øverste direktør i Tokyos organisationskomite, Toshiro Muto, at OL kunne blive aflyst i 11. time som en konsekvens af den stigende smitte.

Legene varer til 8. august.