Udland

Bhutan færdigvaccinerer 90 procent af befolkningen på en uge med hjælp fra Danmark

Danmark har doneret 250.000 skrottede AstraZeneca-vacciner til det lille land, der ligger i Himalayabjergene mellem Indien og Kina.

Det lille asiatiske land Bhutan har på blot en uge færdigvaccineret 90 procent af den voksne befolkning – og det er sket med hjælp fra blandt andet Danmark.

De første stik blev givet til størstedelen af landets 530.000 voksne indbyggere i løbet af to uger i april med indiske AstraZeneca-doser.

Men da Delta-varianten brød ud og hærgede Indien, måtte nabolandet Bhutan søge hjælp andetsteds. Det fik Danmark til at donere 250.000 AstraZeneca-vacciner til Bhutan.

- Vores mål er hurtigst muligt at opnå flokimmunitet i befolkningen, så vi undgår en kæmpe sundhedskrise, siger landets sundhedsminister, Dechen Wangmo, til nyhedsbureauet AP.

AstraZeneca-vaccinerne blev taget ud af det danske vaccinationsprogram, fordi Sundhedsstyrelsen har vurderet, at risikoen ved at give den er større end fordelene.

Daglange bjergvandringer

Flere end 3000 sundhedsarbejdere i 1200 vaccinationscentre har bidraget til den effektive vaccineudrulning i Bhutan, der er beliggende i Himalayabjergene mellem Indien og Kina.

I flere tilfælde har sundhedsarbejdere måttet drage ud på daglange bjergvandringer for at vaccinere beboere i fjerntliggende, isolerede landsbyer.

Men den helt store udfordring har været at skaffe vacciner nok til landets vaccinationsprogram.

Det fortæller Unicefs repræsentant i Bhutan, Will Parks, til nyhedsbureauet AFP.

- I april stillede Indiens regering alle de nødvendige doser til rådighed, men at skaffe vacciner nok i anden omgang har været meget udfordrende.

- Vi har brug for en verden, hvor lande med overskud af vacciner donerer til lande, der mangler vacciner, lyder det fra Unicef-repræsentanten.

WHO advarer mod ulighed

Ud over vaccinerne fra Danmark har Bhutan blandt andet modtaget en halv million doser af Modernas coronavaccine fra Covax-programmet, der arbejder for at forsyne lav- og mellemindkomstlande med vacciner.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer velstillede lande til ikke at bestille vacciner til et såkaldt booster-stik, så længe en lang række fattigere lande fortsat mangler vacciner.

WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, understreger, at der hersker en stor ulighed i fordelingen af vacciner på verdensplan:

- Nogle lande og regioner bestiller millioner af booster-doser, før andre lande har modtaget vacciner til at vaccinere sundhedspersonale og sårbare.

WHO opfordrer til, at de lande, der er langt fremme i deres vaccinationsprogram, deler overskydende vacciner via netop Covax-samarbejdet.

Danske vacciner til Kenya

Danmark sendte i sidste måned godt 350.000 skrottede AstraZeneca-vacciner til Kenya.

Normalt er det Covax, der står for fordelingen af landenes overskydende vacciner. Men når vaccinerne først er landet i de pågældende lande, er de dømt ude af fordelingsprogrammet.

For at sikre sikkerhed og logistik vil Covax nemlig kun levere direkte fra den enkelte producent til modtagerlandet.