Udland

Annonce sammenligner Macron med Hitler – nu sagsøger han bagmanden

Præsidenten har gjort det obligatorisk for sundhedsmedarbejdere at blive vaccineret mod coronavirus. Det har skabt omfattende protester i Frankrig.

Den franske præsident Emmanuel Macron pudser nu sine advokater på manden bag en protest, der fremstiller statslederen som Hitler på en række billboards.

Det skriver The Guardian.

Præsidenten er kommet i modvind, efter at han har krævet, at alle sundhedsmedarbejdere skal lade sig vaccinere. Ellers vil de ikke få udbetalt deres løn.

Og i denne uge godkendte parlamentet lovforslaget, der gør vacciner obligatoriske for sundhedsmedarbejdere og kræver, at de fleste medbringer et coronapas på offentlige steder.

Det sker, samtidig med at Frankrig kæmper mod en fjerde bølge af coronavirus.

Adlyd. Bliv vaccineret

Tekst på billboardet

- Adlyd, bliv vaccineret

Tiltagene har skabt frustrationer flere steder i Frankrig.

I protest mod loven har Michel-Ange Flori, som ejer omkring 400 billboards, lavet en annonce med den berygtede Adolf Hitler i fuld uniform, hvor ansigtet er skiftet ud med Macrons – tilføjet diktatorens karakteristiske overskæg.

- Adlyd. Bliv vaccineret, står der ved siden af billedet, hvor det karakteristiske hagekors er blevet lavet om, så der i stedet står LREM – La République En Marche, som er navnet på præsidentens centrum-højre parti.

De store annoncer er blandt andet slået op ved indgangen til middelhavsbyen Toulon.

Til lokalmediet Var-Matin fortæller Michel-Ange Flori, at han er blevet kontaktet af politiet.

- De bekræftede, at der har været en klage fra Elysée (palæet, som er den franske præsidents officielle bolig, red.), siger han og tilføjer, at han blev overrasket og chokeret.

Siden gik Michel-Ange Flori til tasterne.

- I Macron-land er dét at vise profetens bagdel satire, men at gøre grin med Macron som en diktator er blasfemi, skrev Michel-Ange Flori på Twitter med henvisning til satiremagazinet Charlie Hebdos kontroversielle Muhammed-tegninger.

Har flere gange vakt opsigt

Michel-Ange Flori har også tidligere vakt opsigt med sine annoncer – ligesom han også har trådt over grænsen. Således blev han i 2019 idømt en bøde på 30.000 euro – cirka 225.000 kroner – for at oprette en annonce med ordene:

- Politiet taler til dig hver dag på BFM-TV.

Teksten var en reference til, at politibetjente hyppigt optrådte på tv-stationens live-sendinger under De Gule Veste-optøjerne.

Ifølge The Guardian er han også tidligere gået efter flere ministre, blandt andet både den tidligere indenrigsminister Christophe Castaner og den nuværende Gérald Darmanin.

Tilbage i 1999 blev han idømt syv års fængsel for at have "beordret destruktionen af en bygning ved hjælp af eksplosive genstande" for at få ram på en tidligere arbejdsgiver. Han har siden fastholdt sin uskyld i den sag.

I årenes løb er de kontroversielle billboards blevet Michel-Ange Floris speciale. Han hævder at have produceret mindst 100 provokerende annoncer de seneste 20 år og insisterer på fortsat at bruge retten til at udtrykke sig.