Coronavirus

Delta-variant udskyder igen genåbning af Norge

Norges regering vil i midten af august igen tage stilling til yderligere åbning af samfundet.

Norge udskyder endnu engang en planlagt genåbning af samfundet på grund af spredningen af Delta-varianten.

Det har den norske regering besluttet onsdag efter anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

- Pandemien er ikke ovre. Der er en bekymrende udvikling i flere europæiske lande som følge af Delta-varianten – også i lande som Storbritannien og Holland, hvor der er flere vaccinerede end i Norge, siger sundhedsminister Bent Høie.

- Det er usikkert, hvordan Delta-varianten vil opføre sig i Norge i forhold til smittespredning og sygdomsforløb.

Det er fjerde trin af den norske genåbning, der er blevet udskudt. Samme trin blev også udskudt i begyndelsen af juli.

Enkelte lempelser

Regeringen har dog også præsenteret enkelte lempelser onsdag.

Blandt andet skal børn og unge under 18 år ikke længere gå i karantæne, hvis de er nærkontakt til en smittet – medmindre de bor med vedkommende.

- Det øger risikoen for smitte i samfundet, men det er en risiko, som vi er villige til at tage, for at børn og unge kan få så normal en hverdag som muligt i efteråret, lyder det fra den norske sundhedsminister.

Tager stilling i august

Norges regering vil i midten af august igen tage stilling til yderligere åbning af samfundet. Fase 4 er det sidste trin i genåbningen af Norge.

Når landet tager hul på dette trin, kan blandt andet universiteter og højskoler gå tilbage til en stor grad af fysisk undervisning, idrætten kan fungere stort set som normalt, og kravet om reservering af bord på restauranter ophæves.

Der vil dog fortsat være generelle smitteværnstiltag.

Efter fase 4 er det planen, at man overgår til en såkaldt beredskabsfase. Der vil det blandt andet være muligt at indføre indrejserestriktioner for at stoppe nye virusvarianter.

Delta-varianten blev første gang opdaget i foråret i Indien. Det er en særlig smitsom variant af coronavirussen. Varianten er den samme, som i øjeblikket fører til stigende smitte herhjemme