Coronavirus

Corona strammer igen sit greb om USA - Biden overvejer drastiske tiltag

Præsidenten overvejer blandt andet at indføre obligatorisk vaccination af alle statsligt ansatte i USA.

Efter mange uger med faldende smittetal oplever USA nu en ny stigning i antallet af coronatilfælde.

Det handler om at beskytte arbejdsstyrker, deres helbred og sikkerhed og de mennesker, de skal tjene

Bill de Blasio, borgmester i New York

Det er især Delta-varianten og et stort antal uvaccinerede amerikanere, der driver den nye smittebølge.

Det fastslog præsident Joe Biden i nat dansk tid på et pressemøde, hvor han understregede situationens alvor.

- Vi har en pandemi på grund af mennesker, som ikke er vaccineret. Jo mere vi lærer om virussen og Delta-varianten, jo mere bekymrede bør vi være.

- Der er kun en ting, vi ved med sikkerhed: Hvis de resterende 100 millioner bliver vaccineret, så ser situationen helt anderledes ud, lød det bestemt fra Biden.

Obligatorisk vaccination

Præsidenten afslørede samtidig, at hans administration overvejer at indføre obligatorisk vaccination af alle statsligt ansatte i USA.

Lignende tiltag er allerede indført i storbyerne Los Angeles og New York City.

I New York vil myndighederne tvinge byens offentligt ansatte til at blive enten vaccineret eller testet ugentligt.

New York City har omkring 340.000 offentligt ansatte, og reglerne skal gælde fra midten af september, hvor skolebørnene efter planen vender tilbage.

For byens sundhedspersonale gælder reglerne dog allerede fra starten af august. Ifølge reglerne skal uvaccinerede ansatte også bære mundbind indendørs.

Cirka 54 procent af indbyggerne er fuldt vaccineret, men byens borgmester, Bill de Blasio, vil have endnu flere med på vognen:

- Det handler om at beskytte arbejdsstyrker, deres helbred og sikkerhed, og de mennesker, de skal tjene, siger Bill de Blasio.

Samme regler er indført i millionbyen Los Angeles.

Præsenterer tiltag torsdag

I en meddelelse fra præsident Bidens administration tirsdag hedder det, at præsidenten torsdag vil fremlægge de næste skridt i kampen for at få flere amerikanere til at lade sig vaccinere mod covid-19.

- Flere vaccinationer og brug af mundbind i de områder, der er mest påvirket af Delta-varianten, vil gøre det muligt for os at undgå den slags nedlukninger, skolelukninger og forstyrrelser, som vi stod over for i 2020, skriver Biden i meddelelsen.

Sundhedsmyndighederne i USA har netop ændret anbefalingerne, så færdigvaccinerede nu rådes til at bære mundbind for at beskytte sig selv mod Delta-varianten.

Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse (CDC) afviste ellers i sidste uge, at vaccinerede skulle bære mundbind igen. Men truslen fra den mere smitsomme Delta-variant får nu CDC til at skifte kurs.

Så nu anbefales de godt 163 millioner færdigvaccinerede amerikanere at bære mundbind indendørs, hvis de opholder sig i områder med "høj" eller "betydelig" smittespredning.

Derudover skal elever, ansatte og besøgende på skoler bære mundbind, når eleverne til efteråret efter planen vender tilbage til normal klasseundervisning.

Nye data fra en række lande indikerer ifølge CDC's direktør, Rochelle Walensky, at nogle færdigvaccinerede personer, der er smittet med Delta-varianten, kan smitte andre personer.

Fauci advarer imod smittespredning

Hun understreger samtidig, at vaccinerede personer har langt sværere ved at blive smittet med Delta-varianten.

Desuden er risikoen for at blive indlagt eller dø efter smitte med Delta-varianten betydeligt mindre, hvis man har modtaget en vaccine mod covid-19, fastslår CDC's direktør ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Den store bekymring er, at den næste variant, der måske dukker op, potentielt kan vige udenom vores vaccine, svarer Rochelle Walensky på et spørgsmål om, hvorfor færdigvaccinerede individer skal bruge mundbind, når det aktuelt er uvaccinerede, som er de største smittespredere.

Forleden advarede USA's ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, om, at pandemien igen er ved at stramme sit greb om landet. Også han pegede på stigende smitte med Delta-varianten som den altoverskyggende trussel.

Delta-varianten, der først gjorde sit indtog i Indien, har spredt sig til lande kloden rundt. I USA udgør varianten over 80 procent af alle nye smittetilfælde.

Omkring 49 procent af den amerikanske befolkning er færdigvaccineret mod covid-19, mens knap 8 procent er delvist vaccineret. Det viser tal fra Our World in Data.