Bangkoks hospitaler er fyldte – særlige tog fragter patienter ud af byen

Stigende smitte- og dødstal har fået templer til at tilbyde gratis kremering og hospitaler til at skære ned på antallet af coronatests.

Tirsdag morgen klokken 09.50 lokal tid forlod et tog med 137 coronapatienter en togstation i udkanten af Bangkok, der er hovedstad i Thailand.

Herfra skulle toget videre mod nordøst for at sætte patienterne af på fem forskellige togstationer. Det skriver Bangkok Post.

På de forskellige stationer stod sundhedspersonale parat til at tage imod patienterne, alle med milde til moderate symptomer på covid-19, og fragte dem videre til forskellige hospitaler.

Sygetransporten er et forsøg på at lette trykket på hospitalerne i Bangkok, der er overfyldte med coronapatienter.

- Det er patienter fra Bangkok, som ikke er blevet behandlet på hospitalet. Vi ønsker at bringe dem til læger i deres hjembyer. Og transporten bliver kontrolleret gennem hele turen, siger Thailands sundhedsminister Anutin Charnvirakul ifølge AP.

Han tilføjer, at myndighederne vil fortsætte patientflytningen, indtil der ikke er flere coronasyge tilbage i Bangkok uden en seng. Både busser, varevogne og fly kan komme i spil til opgaven, siger han.

Der er ifølge AP 4451 sengepladser til coronapatienter i hovedstaden med 15 millioner indbyggere, og de fleste er optaget af patienter med milde eller ingen symptomer.

Det er nemlig et krav fra regeringen, at hospitalerne skal indlægge patienter, som tester positiv for coronavirus. Og selvom hjemmeisolation er blevet en mulighed, er hospitalerne stadig forpligtet til at tilse patienterne. Det skriver The Guardian. Derfor har de skåret i antallet af daglige PCR-tests, hvilket har resulteret i lange køer ved teststederne.

Kraftig stigning i smitte- og dødstal

Thailand kom ellers godt igennem det første år af pandemien med lave smitte- og dødstal sammenlignet med mange andre lande.

Men i april begyndte en tredje smittebølge at tage fart i landet, og denne gang ser myndighederne ud til at have mistet kontrollen.

Årsagen tilskrives den meget smitsomme Delta-variant og en langsom vaccineudrulning, som har ført til kritik af regeringen.

Ved udgangen af april i år havde Thailand 140 registrerede coronadødsfald i alt. Tallet er nu oppe på 4264.

Tirsdag kunne myndighederne konstatere 14.150 nye tilfælde af coronavirus og 118 nye dødsfald.

En stor del af smittetilfældene sker i hovedstaden Bangkok, hvor hospitalssengene er fyldt op, og der er begyndt at dukke historier op om smittede, der er døde på gaden eller i deres eget hjem, mens de ventede på behandling. Det skriver AP og The Guardian.

Ifølge AP er flere templer i det buddhistiske land nu begyndt at tilbyde gratis kremeringer.

Ombygger togvogne til isolationscenter

Imens leder sundhedsmyndighederne efter nye steder til det stigende antal coronapatienter. Og igen kigger de efter løsninger på jernbanerne.

I Bangkok arbejder myndighederne derfor på at omdanne 15 togvogne til et isolationscenter med plads til 240 patienter, der står på hospitalernes ventelister med milde symptomer, skriver Reuters.

Togvognene er stadig under ombygning, og der skal blandt andet bygges toiletter og badeforhold udenfor togvognene, oplyser Bangkok Metropolitan Administration, men man forventer, at de 240 sengepladser kan tages i brug fra på fredag.

Ifølge Reuters har 18,9 procent af Thailands godt 66 millioner indbyggere påbegyndt vaccination, mens 5,6 procent er færdigvaccineret.