Udland

Indien ramt af store oversvømmelser: - Det kan godt blive værre, siger meteorolog

Flere af årets vejrhændelser vil gå over i historien, mener Jesper Theilgaard.

Store mængder regn har i den seneste tid ramt Asien.

I Indien har mindst 125 mennesker mistet livet, efter at voldsom monsunregn ramte den vestlige stat Maharashtra fredag.

Regnen har blandt andet forårsaget jordskred og oversvømmelser i området. Og hen over weekenden leder redningsmandskab stadig efter overlevende mellem mudder og ødelagte bygninger.

Vi kan dybest set koble alt, hvad der sker i vejret, til klimaforandringer

Jesper Theilgaard, meteorolog

Dele af den indiske vestkyst blev på 24 timer ramt af 594 millimeter regn fredag. En skylle, der har fået myndighederne i landet til at evakuere mere end 90.000 mennesker i de mest udsatte områder.

Klimaforandringer som synder

Ekstreme vejrhændelser, som vi har set det i eksempelvis Indien, Tyskland og Belgien, er ikke et nyt fænomen.

Men de bliver forstærket på grund af klimaforandringerne og de stigende temperaturer globalt, siger meteorolog Jesper Theilgaard.

Og ifølge ham har især det seneste år budt på mange voldsomme vejrforhold.

- Der har været nogle hændelser, som har været meget ekstreme, og som vil gå over i vejrhistorien, siger Jesper Theilgaard.

Vi skal bare være opmærksomme på, at det godt kan gå hen og blive værre

Jesper Theilgaard, meteorolog

I juni slog Canada eksempelvis den nationale varmerekord med temperatur på op mod 50 grader, mens en måling på 54,4 grader i Death Valley i Californien i juli nærmede sig rekorden for den højeste temperaturer, der nogensinde er målt på jorden.

- Vi kan dybest set koble alt, hvad der sker i vejret, til klimaforandringer i den forstand, at de hændelser, der opstår, bliver forstærket af klimaforandringerne, siger meteorologen.

Meteorolog: - Det kan blive værre

De enorme nedbørsmængder bliver ifølge Jesper Theilgaard intensiveret, fordi højere temperaturer også giver mere fordampning og dermed større mængder vand i atmosfæren.

På samme måde får hedebølgerne og deres sveddryppende temperaturer også et nøk opad, når termometerne rundt om i verden helt generelt ligger højere

Og ifølge meteorologen kan det derfor blive en udfordring, når der er “sagt god for”, at temperaturerne globalt må stige med op til 2 grader. Det fremgår af Parisaftalen fra 2015, at verden skal holde sig inden for en 1,5 til 2 graders temperaturstigning i forhold til før industrialiseringen.

Indtil nu er temperaturen nemlig steget med omkring 1,1 til 1,2 grader, og alligevel vælter de voldsomme vejrhændelser ind over verden, lyder det.

- Vi skal bare være opmærksomme på, at det altså godt kan gå hen og blive værre, siger Jesper Theilgaard.

Samtidig peger meteorologen på, at årets oversvømmelser er et af de vejrforhold, som vil gå over i historien.

Kina frygter tyfon

Indien er da heller ikke det eneste asiatiske land, der lider under det voldsomme vejr.

I Kina steg dødstallet fredag til 51 mennesker efter oversvømmelser i den kinesiske millionby Zhengzhou.

Og de store mængder regn ser ikke ud til at være slut endnu.

Flere provinser i landet er lige nu i højeste alarmberedskab på grund af en tyfon, der nærmer sig fastlandet. Den forventes at gå i land ved provinsen Zhejiang, hvor storbyen Shanghai ligger, søndag eftermiddag.

Tyfonen, som har fået navnet In-Fa, kan ende med at give op imod 500 millimeter regn til området.

Europa og oversvømmelser

Også store dele af Europa har de seneste uger været plaget af enorme oversvømmelser.

Senest har kraftig regn lørdag endnu en gang ramt Belgien, hvilket især har sat provinserne Namur og Brabant Wallon under vand.

Det sker i kølvandet på, at landet også i sidste uge var ramt af katastrofale mængder nedbør. Det samme var dele af det vestlige Tyskland, hvor byer blev oversvømmet, floder gik over deres breder og huse styrtede sammen.

Dødstallet i de to europæiske lande ligger på mindst 210, og mandag bekræftede Udenrigsministeriet, at en dansker er omkommet under oversvømmelserne i Belgien.