Udland

USA køber ind til tredje stik trods WHO-advarsel

Selvom verdenssundhedsorganisationen advarer, fylder USA lagrene op med boostervacciner og vacciner til børn under 12 år.

USA har købt yderligere 200 millioner doser af Pfizer-BioNTechs vaccine mod coronavirus, der skal bruges til børn og et tredje stik til færdigvaccinerede.

Det oplyser Det Hvide Hus på et pressemøde fredag.

- Regeringen benytter sig af en mulighed i kontrakten med Pfizer (...) for at forberede sig på fremtidige vaccinationsbehov, herunder vacciner til børn under 12 år og potentielle boostervacciner, hvis undersøgelser viser, de er nødvendige, sagde Det Hvide Hus' pressesekretær, Jen Psaki.

Doserne leveres mellem efteråret 2021 og foråret 2022.

Det store indkøb af coronavacciner sker, selvom ingen af verdens coronavacciner endnu er godkendt til børn under 12 år. I Danmark er to vacciner nu godkendt til børn ned til 12 år. Det drejer sig om vaccinen fra Pfizer og vaccinen fra Moderna, der fredag fik det grønne lys af Sundhedsstyrelsen.

Advarer mod at købe boostervacciner

USA's køb af ekstra vacciner sker få uger efter, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrede lande til ikke at bestille vacciner hjem til et tredje stik i en tid, hvor fattigere lande fortsat mangler at vaccinere store dele af deres befolkning.

WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mener, at der er en enorm ujævnhed og ulighed i hvor mange vacciner, der er tilgængelige for forskellige lande.

- Nogle lande og regioner bestiller faktisk millioner af boosterdoser, før andre lande har fået vacciner til at vaccinere sundhedspersonale og sårbare med, sagde han ifølge Reuters for to uger siden.

Sender doser til andre lande

Den amerikanske regering har nu bestilt 500 millioner ud af de 600 millioner doser af Pfizer-vaccinen, som USA sikrede sig retten til i 2020. Der bor godt 330 millioner mennesker i USA.

Sammen med coronavacciner fra andre medicinalselskaber har USA dermed mere end nok forsyninger til at dække hele befolkningen. Alle amerikanere over 12 år kan modtage en vaccine mod coronavirus, og knap halvdelen af den samlede befolkning er nu fuldt vaccineret.

Men den amerikanske regering sender også vacciner ud over landegrænserne.

For eksempel har USA også bestilt 500 millioner doser Pfizer til levering til andre lande. Derudover sendes doser fra Moderna, Johnson & Johnson og AstraZeneca afsted.

Alene i denne uge er der sendt 22 millioner doser til udlandet, oplyser Jen Psaki fra Det Hvide Hus.