Coronavirus

'Pingdemi' kan koste England tocifret milliardbeløb

I øjeblikket sidder tusindvis af englændere i karantæne - en stor del af dem, fordi de er blevet "pinget" af myndighedernes smitteopsporingsapp.

40.000.000.000 kroner. En svimlende høj regning, som englænderne kan ende med at skulle betale.

Det konkluderer Centre for Economics and Business Research i en rapport, hvor de har undersøgt, hvor dyr den igangværende 'pingdemi' i England kan ende med at blive.

Betegnelsen 'pingdemi' dækker over, at tusindvis af englændere i øjeblikket sidder isoleret derhjemme som nærkontakt til en coronasmittet.

En stor del af dem er blevet "pinget" af myndighedernes smitteopsporingsapp, og det har sat tandhjulene i dele af det britiske samfund i stå. Ifølge Daily Mail sendte myndighederne 600.000 advarsler afsted alene i sidste uge.

App har været behæftet med fejl

Ifølge rapporten kan regningen ende på mere end 4,6 milliarder pund om fire uger, hvis reglerne for selvisolation ikke lempes. Som reglerne er nu, skal man gå i selvisolation i ti dage, hvis man bliver kontaktet af myndighederne - også selvom man er færdigvaccineret.

Modtager man en advarsel i appen, er det blot en anbefaling at gå i karantæne.

Lone Theils, der er forfatter, journalist og tidligere korrespondent i London, fortæller, at appen har været omdiskuteret i England.

- Den har været behæftet med masser af fejl, så folk er i forvejen skeptiske overfor den. For eksempel har kritikken været, at den ikke har kunnet skelne mellem, om man sad fysisk tæt på en coronasmittet, eller om den smittede sad i en anden lejlighed, fortæller Lone Theils.

Borgmester vil have ændret isolationsregler

Borgmester i London Sadiq Khan har lørdag opfordret premierminister Boris Johnson til at lempe på isolationsreglerne for de færdigvaccinerede. I et brev til premierministeren, som Khan har skrevet med blandt andre brancheorganisationen UK Hospitality, advarer de mod, at de nuværende isolationsregler kan få alvorlige konsekvenser for de engelske pubs og restauranter.

Skal personalet sendes i isolation, kan pubs og restauranter blive tvunget til at lukke midlertidigt, lyder det.

- Sommermånederne er afgørende for mange virksomheders genopretning, og deres evne til at komme ovenpå igen (efter krisen, red.) må ikke sættes i fare, står der blandt andet i brevet.

De opfordrer Boris Johnson til at lave reglerne om, så færdigvaccinerede kan nøjes med at isolere sig, til de har fået lavet en test.

Vil lempe regler fra 16. august

Tidligere på ugen ændrede regeringen isolationskravene for 16 sektorer, blandt andet fødevareindustrien.

Her betyder 'pingdemien' nemlig, at mange hylder i supermarkederne står gabende tomme, både fordi en del af de ansatte sidder i isolation, men også fordi lastbilchauffører er sendt i isolation og derfor ikke kan forsyne supermarkederne med varer.

Eksempelvis oplyser supermarkedskæden Iceland, at omkring 1000 medarbejdere i øjeblikket må blive væk fra arbejde af coronarelaterede årsager. Det svarer til næsten fire procent af kædens medarbejdere.

Engelsk politi advarer også om, at der nogle steder kan være længere svartider grundet mindre bemanding. Og nogle steder har man måttet indstille afhentningen af skrald, fordi også denne branche er ramt.

Den britiske regering har tidligere på ugen meddelt, at en række færdigvaccinerede personer i kritiske funktioner kan få lov at fortsætte deres arbejde, selvom de er nærkontakt.

Fra 16. august har Johnson planlagt en lempelse af karantænereglerne, hvor færdigvaccinerede og børn og unge under 18 år kan droppe isolationen, hvis de bliver testet negative for coronavirus.