Udland

Minister om coronademonstranter: - 3500 egoistiske fjolser, der ikke mener, loven gælder for dem

Over halvdelen af den australske befolkning lever under nedlukning igen.

Store anti-lockdown demonstrationer har ramt Sydney og andre storbyer i Australien.

Det sker i en tid, hvor smittetallene stiger over det meste af landet, og sundhedsmyndighederne advarer om et "fortsat og voksende problem". Det skriver The Guardian.

Jeg er bestemt en, der støtter folks ret til at protestere. Men netop nu har vi et voldsomt stigende smittetal

Brad Hazzard, sundhedsminister i delstaten New South Wales

Flere tusinde vrede mennesker marcherer lørdag eftermiddag gennem gaderne uden mundbind for at protestere over de nye coronarestriktioner.

Delstat efter delstat er den seneste måneds tid lukket ned, og siden onsdag har over halvdelen af den australske befolkning levet i det, der af delstatsregeringerne betegnes som nedlukninger, da der for eksempel er forbud mod at forlade hjemmet, medmindre det er for at handle, motionere eller søge lægehjælp.

Derudover skal man have mundbind på i kollektiv transport, på kontorer og i butikker, og de nedlukningsramte australiere opfordres til at arbejde hjemmefra og holde sig fra at besøge venner og familie.

Der er lørdag planlagt demonstrationer over hele verden af den tyske gruppe Freie Bürger Kassel, der står bag kampagnen World Wide Demonstration.

I Danmark sker det klokken 19.00 på Nytorv i København, viser et event på Facebook.

Bønfaldt borgere om at blive hjemme

Allerede lørdag morgen lokal tid, mens demonstranterne strømmede til protesten i Sydney, afslørede sundhedsministeren for delstaten New South Wales, hvor den australske storby har hjemme, et rekordhøjt smittetal:

163 nye smittede de seneste 24 timer sagde han og bønfaldt folk om at blive hjemme.

- Vi lever i et demokrati, og jeg er bestemt en, der støtter folks ret til at protestere. Men netop nu har vi et voldsomt stigende smittetal, og vi har folk, der mener, det er okay at tage afsted og muligvis komme i tæt kontakt med andre under en demonstration, sagde Brad Hazzard.

- Vi har virkelig brug for, at vores lokalsamfund (...) bliver hjemme, sagde Brad Hazzard.

Kaster med flasker og trodser afspærringer

Men det var en bøn, mange valgte at overhøre.

Vi har i dag set 3500 egoistiske fjolser, der ikke mener, loven gælder for dem

David Elliot, politiminister i delstaten News South Wales

Med kampråb for "frihed" og mod "regeringens kontrol" mødte tusindvis op i de større byer, og flere steder var det ved at ende i voldsomme sammenstød.

I Sydney var over 3500 mennesker på gaden, og mindst 57 demonstranter er blevet anholdt, efter de brød gennem afspærringer og blandt andet kastede flasker og maling efter politiet.

Der kan desuden stadig ske flere anholdelser, advarer politiet ifølge ABC Australia.

- Vi har i dag set 3500 egoistiske fjolser, der ikke mener, loven gælder for dem, siger delstaten News South Wales' politiminister, David Elliot, til den australske tv-station.

Lignende scener har man set i byer som Melbourne, Adelaide og Brisbane.

I Melbourne stod demonstranter med skilte som "det her handler ikke om en virus - det handler om regeringens totale kontrol med befolkningen".

Delstaterne har en nultolerance over for coronavirus, og deres mål er derfor at få antallet af smittede i samfundet så tæt på nul som overhovedet muligt.

Skarp kritik af sløvt vaccineprogram

Men smittetallene stiger trods nedlukninger, og imens stiger presset på delstatsregeringerne.

Specielt den langsomme udrulning af vaccineprogrammet er genstand for stor kritik. De seneste tal viser, at kun 12,4 procent af Australiens befolkning har fået et eller begge vaccinestik.

Problemet er, at vi har brug for flere vacciner. Vi har brug for mere Pfizer

Brad Hazzard, sundhedsminister i delstaten New South Wales

Grundstenen i det australske program er AstraZeneca-vaccinen.

Imens gives Pfizer-vaccinen hovedsageligt til personer over 40 år på grund af begrænsede forsyninger.

- Vi har gjort alt, hvad vi overhovedet kunne. Men problemet er, at vi har brug for flere vacciner. Vi har brug for mere Pfizer, sagde sundhedsminister i New South Wales, Brad Hazzard, på et pressemøde i onsdags.

Takket være hurtige nedlukninger, effektiv smitteopsporing og borgernes velvilje er det lykkedes Australien at slå lignende udbrud ned flere gange.

Derfor er landets coronatal under pandemien også relativt lave sammenlignet med andre lande.

Australien har et befolkningstal på godt 25,7 millioner mennesker og har registreret lige over 32.100 smittede samt 915 døde med coronavirus under pandemien.