Udland

32 år gammel mordsag opklaret med den mindste mængde DNA nogensinde

32 år efter mordet på 14-årige Stephanie Isaacson, der blev overfaldet og kvalt i Las Vegas i 1989, er gerningsmanden identificeret.

DNA svarende til mindre end 15 celler fra én person.

Det var alt, hvad efterforskerne stod med i jagten på den person, der i 1989 overfaldt og kvalte 14-årige Stephanie Isaacson, da hun var på vej til skole i Las Vegas.

Nu er drabet blevet opklaret ved hjælp af genom-sekventering, som er en teknik, der også blev brugt til at afsløre Joseph DeAngelo som "The Golden State Killer" - en seriemorder, der stod bag mindst 13 drab og 50 voldtægter i Californien fra 1973 til 1986.

Den mængde DNA, efterforskerne havde til rådighed i Stephanie Isaacson-sagen, er den mindste mængde DNA, en drabssag nogensinde er opklaret med, skriver BBC.

En DNA-mængde svarende til knap 15 celler, skal ses på baggrund af, at et menneske har over 30 billioner celler.

Men ved hjælp af genom-sekventering og offentligt tilgængelige genetiske arkivoplysninger lykkedes det politiet i Las Vegas at identificere gerningsmanden, Darren Roy Marchand.

Han havde tidligere været anklaget i en drabssag fra 1986, som aldrig førte til en domfældelse, og derfor havde man hans DNA. Darren Roy Marchand begik selvmord i 1995.

Offers mor glad for opklaring

Men Stephanie Isaacsons mor er alligevel glad for, sagen nu er blevet opklaret.

- Jeg er glad for, min datters morder er blevet fundet. Jeg havde aldrig troet, det ville lykkes at opklare sagen, skrev hun ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP) i en udtalelse, der blev læst op på et pressemøde om sagen i sidste uge.

For 32 år siden blev hendes datters lig fundet på den rute, pigen normalt brugte, når hun gik til skolen.

Efterforskerne har flere gange siden uden held forsøgt at opklare sagen via DNA. Første gang i 1998, da man brugte en ældre DNA-teknik, og I 2007 lykkedes det at skabe en DNA-profil ud fra beviser fundet på Stephanie Isaacsons trøje.

Men sagen forblev uopklaret, og først i år fik politiet i Las Vegas råd til at genåbne den, da en rigmand og filantrop fra Texas, Justin Woo, trådte til med en økonomisk donation øremærket til opklaring af mordsager med kun meget lidt DNA-materiale.

Efterforskerne fra Las Vegas sendte deres beskedne DNA-materiale i sagen til Texas-firmaet Othram, der har specialiseret sig i opklaring af gamle sager ved hjælp af genom-sekventering.

- Det her er en stor milepæl. Når du kan få informationer ud af så små mængder DNA, så åbner det op for en mulig opklaring af så mange andre sager, som ellers historisk har været anset for kolde og ikke til at opklare, siger David Mittelman, administrerende direktør i Othram.