Coronavirus

Tomme hylder ændrer isolationskrav i England

19. juli markerede den store genåbning i Storbritannien, hvor stort set alle restriktioner blev ophævet.

Virksomheder i udvalgte sektorer i England får mulighed for at undtage grupper af ansatte for reglerne for isolation.

Det oplyste den britiske regering torsdag ifølge TheTelegraph.

Alene i sidste uge var over en million englændere sendt i selvisolation, hvoraf 600.000 af dem blev "pinget" af sundhedsmyndighedernes smittesporingsapp.

I Storbritannien skal man gå i isolation i ti dage, hvis man er nær kontakt, selv hvis man er færdigvaccineret.

"Pingdemien", som situationen bliver kaldt, har i særlig grad ramt fødevaresektoren.

Det har sat sine tydelige spor i supermarkederne, hvor englændere på jagt efter dagligvarer den seneste uge er mødt op til gabende tomme hylder.

Den kritiske situation har fået den britiske regering til at lempe reglerne for isolation for medarbejdere, der varetager kritiske funktioner i særligt udvalgte sektorer.

Supermarkeder, tankstationer, politiet og postvæsnet er bare nogle af de områder, som i øjeblikket er hårdest ramt.

Fødevaresektoren i fokus

Daglige coronatest skal tillade ansatte i Storbritanniens fødevaresektor at droppe isolationskrav og arbejde videre, hvis de bliver testet negative.

19. juli markerede den store genåbning i Storbritannien, hvor stort set alle restriktioner blev ophævet.

Siden er antallet af coronatilfælde steget til næsten 50.000 om dagen, og derfor er antallet af nære kontakter også røget i vejret, hvilket især har fået konsekvenser for de ansatte i supermarkederne.

Også leverandører til supermarkederne er pressede af mange hjemsendte medarbejdere, og det resulterer i tomme hylder.

I næste uge er målet at have 500 testklinikker sat op.

- Samtidig med at vi håndterer dette virus og gør alt, hvad vi kan, for at bryde smittekæder, skal daglige test af arbejdere i denne vitale sektor hjælpe med at minimere forstyrrelser forårsaget at et stigende antal smittede i de kommende uger, siger sundhedsminister Sajid Javid til på et pressemøde torsdag.

16 sektorer udvalgt

Regeringen har lavet en liste over 16 udvalgte sektorer, hvorfra ansatte kan sende en anmodning til myndighederne, hvis de vil undtages for isolationskrav.

Listen inkluderer blandt andet sektorerne inden for fødevarer, energi, telekommunikation, affald, vand, transport, grænsekontrol og medicin.

Flere af landets virksomheder har ifølge TheTelegraph haft et ønske om muligheden for at anmode om fritagelse på vegne af medarbejderne.

Men det bliver op til den enkelte medarbejder at skulle bevise overfor regeringen, at vedkommende varetager en kritisk funktion.

Johnson ændrer mening

Tidligere på ugen meddelte regeringen, at en meget lille gruppe af færdigvaccinerede personer i kritiske funktioner, for eksempel i sundhedssektoren, kan få lov at fortsætte i deres job, selvom de er nærkontakt.

Men premierminister Boris Johnson oplyste, at man ikke ville udvide ordningen for bredt, da isolation er afgørende for at bremse smitten.

Det har nu ændret sig, men ifølge regeringen vil "langt de fleste medarbejdere selv i de kritiske funktioner blive bedt om at isolere sig, hvis de har været i nær kontakt med en smittet".