Udland

Togpassagerer i vand til brystet – voldsomme oversvømmelser hærger i Kina

Passagerer kravler op på sæder for at undgå stigende vandmasser i togvogn, mens kinesisk provins oplever rekordstore oversvømmelser.

Brunt vand strømmer ind gennem dørene i toget og når passagererne til brystet. Flere kravler op på sæderne og klynger sig til gelænderet i loftet for at holde sig over vandet.

Det er en af scenerne i den kinesiske millionby Zhengzhou, hvor mindst 25 mennesker er døde som følge af voldsomme oversvømmelser.

Vandet kan ses strømme ind på perronerne og videre i tunnellerne, hvor folk blev fanget i de vandfyldte togvogne. De blev senere reddet ud og måtte kæmpe mod en stærk strøm af vand, der pløjede gennem tunnelen.

Ifølge nyhedsbureaet Reuters blev mere end 500 reddet op fra undergrunden.

En indbygger fortæller, hvordan folk måtte kæmpe mod strømmen for ikke at blive taget med.

- Alle holdt fast i gelænderet i tunnelen. Der var over 12 personer. Vi holdt sammen og bevægede os langsomt fremad. Vandet gik op til skuldrene, og strømmen var så stærk, at nogle blev skyllet væk, lyder det.

I Henan-provinsen, hvor Zhengzhou ligger, er over 160.000 mennesker blevet evakueret fra deres hjem ifølge TV 2s korrespondent i Kina, Christina Boutrup.

Provinsen oplever den største mængde nedbør, siden målingerne begyndte for 60 år siden. På tre dage har de fået samme mængde nedbør, som der normalt kommer på et år.

Korrespondent: Det ser alvorligt ud

Korrespondent Christina Boutrup regner med, at dødstallet kommer til at stige, da denne del af Kina ikke har så gode drænsystemer, som man har i den rigere, østlige del af Kina.

- I morges, da jeg stod op, var tallet 12, og nu er det 25. Der er ingen tvivl om, at det kommer til at stige, for det er nogle meget voldsomme billeder, der kommer ud af det her område. Jeg tror, der er kaotiske tilstande. Jeg tror simpelthen ikke, at der er styr på dødstallet, siger hun og tilføjer:

- Det er ekstremt følsomt, for oversvømmelser er noget, der rammer det centrale og den sydlige del af Kina hvert eneste år. Der er ingen tvivl om, at det skaber stor debat hver gang. Ude på den rige østkyst har man bedre varslingssystemer, og man har bedre drænsystemer, så vandet kan komme væk. Men i de her områder er det ofte nogle af Kinas fattigste, som bliver meget hårdt ramt.

Det er ikke usædvanligt med oversvømmelser i Kinas regntid, der falder i sommermånederne. Men over de seneste årtier er skaderne forværrede med Kinas markante byudvikling, forklarer Christina Boutrup.

- Man er meget enige blandt eksperter i Kina om, at det her er menneskeskabt. Det her handler om den hurtige urbanisering, man har været gennem i mange år, hvor man har tvunget vandet i bestemte retninger via floder, dæmninger og ved at bygge oven på vådområder. Nu begynder man at betale prisen, og så har man så klimaforandringerne oven i.

Præsident: Situationen er "ekstremt alvorlig"

Videoer på sociale medier viser, hvordan det mørke vand strømmer gennem gaderne, og biler står fanget i vandmasserne.

I Zhengzhou fik man 200 millimeter nedbør på blot en time. Oversvømmelserne har lukket hovedveje og metrolinjer, mens en lang række fly er blevet aflyst.

Uvejret har plaget Henan-provinsen siden lørdag, men har særligt taget til fra tirsdag. Kinas præsident, Xi Jinping, kalder situationen for ”ekstremt alvorlig”.

- Dæmningerne i nogle reservoirer er brudt sammen og har betydet alvorlige skader, tab af liv og skade på bygninger. Situationen er ekstremt alvorlig, siger han ifølge nyhedsbureaet AFP.

Stor dæmning kan kollapse

I millionbyen Louyang, der også ligger i Henan, har uvejret skabt en 20 meter lang rift i en dæmning, som nu frygtes at kollapse.

Christina Boutrup forklarer, at kinesisk militær er sendt ud til dæmningen, der kan kollapse ”når som helst”.

- Kinas militær har advaret om, at en ret stor dæmning kan briste, hvert øjeblik det skal være. Hvis det sker, så ved jeg simpelthen ikke, hvad konsekvenser bliver. Men det kan blive meget alvorligt. Det er også derfor, man bliver ved med at trække på at evakuere flere mennesker, siger Christina Boutrup.

I Danmark har vi ifølge DMI de seneste ti år i gennemsnit haft 782 millimeter regn om året. Fra lørdag til tirsdag har Henan-provinsen fået 617 millimeter, skriver Reuters.