Går det for langsomt med vacciner? Australsk premierminister erkender problemer
Endnu en australsk delstat er lukket ned. Imens stiger smittetallene andre steder i landet.
Endnu en australsk delstat er onsdag lukket ned.
Det drejer sig om South Australia, der følger trop med delstaterne Victoria og dele af New South Wales. Det skriver BBC.
Dermed er halvdelen af den australske befolkning nu nu underlagt coronarestriktioner, der af delstatsregeringerne betegnes som nedlukninger.
Det sker, efter at smittetallene i specielt Victoria og New South Wales er steget markant efter australske standarder.
I New South Wales, hvor storbyen Sydney ligger, er der onsdag 110 nye smittede mod 78 smittede dagen forinden. I Victoria er der onsdag 22 nye smittede mod 9 tirsdag, mens South Australia lukker ned efter 5 er blevet smittet med coronavirus.
Presset vokser på regeringen
Australien er ellers et af de lande, der ofte er blevet fremhævet og rost for deres håndtering af coronapandemien med lukkede grænser, strenge karantæneregler for rejsende og hurtige nedlukninger.
Det har resulteret i lavere døds- og smittetal end mange andre lande. Kun 915 mennesker er døde med coronavirus i Australien.
Men mange australiere er vrede over nu at havne i en endnu en lockdown 18 måneder inde i pandemien. Og mens dele af Storbritannien og USA genåbner vokser presset på Australiens regering.
For eksempel kritiseres premierminister Scott Morrison for den langsomme vaccinering af befolkningen, der betyder, at kun knap 14 procent af australierne er færdige med eller ved at blive vaccineret.
Kritikken har været særligt tydelig de seneste dage, hvor Scott Morrison på både sociale medier, i tv, aviser og radio er blevet revset for hans manglende vilje til at tage ansvar for regeringens fejlhåndteringen af coronapandemien. Det skriver blandt andet det australske nyhedsmedie news.com.au.
- Vi har betydelige udfordringer
Flere australske medier har i den forbindelse ønsket at konfrontere premierministeren med blandt andet den mislykkede vaccineudrulning og forsøgt at få ham til at give en undskyldning til befolkningen.
Onsdag mødte Scott Morrison så pressen, og selvom han ikke ville undskylde, indrømmede han dog, at der er store problemer.
- Vi har haft betydelige udfordringer med vaccinationsprogrammet, ligesom mange andre lande har, men det vigtige er, hvordan vi reagerer på dem, sagde han på et pressemøde.
Herefter talte premierministeren om, hvad der skal til for at få vaccineprogrammet ordentligt op at køre.
Grundstenen i det australske program er AstraZeneca-vaccinen. Den anbefales af landets sundhedsmyndigheder kun til folk over 60 år på grund af en meget lille risiko for blodpropper.
Imens gives Pfizer-vaccinen hovedsageligt til personer over 40 år på grund af begrænsede forsyninger.
Udfordres af ny variant
Det er den nye Delta-variant, der udfordrer Australien.
I Sydney, der er Australiens største by med knap 5 millioner indbyggere, er over 1500 mennesker nu smittet med den.
Alene onsdag blev 110 konstateret smittet, selvom byen nu er på sin fjerde uges nedlukning, hvor beboere kun må forlade deres hjem for at handle, dyrke motion eller for eksempel tage til lægen.
De australske sundhedsmyndigheder forsøger at holde smitten i bund, frem til at mindst halvdelen af befolkningen er vaccineret.