Coronavirus

4200 indere er døde af sort svamp efter coronasmitte

Mucormycosis er en aggressiv svampeinfektion, der angriber næsen, øjnene og til tider hjernen. Den rammer ofte raskmeldte coronapatienter.

Indien er et af de lande, der har været hårdest ramt af coronapandemien.

Derudover kæmper landet med en alvorlig følgesygdom efter covid-19. Mucormycosis – også kaldet sort svamp – er en aggressiv svampeinfektion, der angriber næsen, øjnene og til tider hjernen.

Flere end 4200 indere er døde af infektionen, mens flere end 45.000 har været smittet med mucormycosis. Det skriver Hindustan Times.

De to værst ramte delstater er Maharashtra og Gujarat, hvor 1785 indere er døde af mucormycosis.

Sundhedsminister Mansukh Mandaviya erkender nu, at myndighederne ikke tog forekomsten af sort svamp alvorligt nok, da anden bølge af coronasmitte ramte Indien hårdt i foråret med flere end 400.000 dagligt smittede.

Ifølge ministeren skyldes det, at Indien ikke har haft mucormycosis på listen over anmeldelsespligtige følgesygdomme af covid-19. Det har ændret sig nu.

Rammer raskmeldte

Sort svamp er kendetegnet ved, at det primært rammer coronapatienter, der enten er i bedring eller allerede er erklæret raske.

Mucormycosis har en overordnet dødelighedsrate på 50 procent, og infektionen kan være forårsaget af binyrebarkhormon (steroider), der bruges i behandlingen af alvorligt syge covid-19-patienter.

Binyrebarkhormon reducerer betændelse i lungerne hos covid-19-patienter, men skader også immunsystemet og hæver blodsukkerniveauet markant hos både diabetikere og ikke-diabetiske covid-19-patienter.

Symptomerne på mucormycosis er stoppet og blødende næse, hævede og ømme øjne, hængende øjenlåg, sløret syn og til sidst tab af syn. Desuden kan der opstå sorte hudplamager omkring næsen.

I visse tilfælde kan patienter kun reddes ved at få fjernet et øje eller deres underkæbe, inden den aggressive svampeinfektion når hjernen.

Den eneste effektive behandling af den alvorlige svampeinfektion er en indsprøjtning, der koster omkring 300 kroner. Indsprøjtningen skal gives hver dag i op til otte uger for at have en effekt. En behandling, de færreste indere har råd til.

Derfor rammes indere

Sort svamp er en sjælden infektion, der ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder rammer 1,7 ud af en million mennesker.

Imidlertid viser et studie, at sort svamp er 70 procent mere udbredt i Indien end i resten af verden. Det er der flere grunde til, mener ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Sygdommen rammer typisk personer med dårligt immunforsvar. Mange indere lider af dårlig ernæring, og hvis de samtidig er svækket af covid-19 og diabetes, er de ekstra udsat, har Lars Østergaard tidligere sagt til TV 2.

Han peger desuden på, at varmen og den høje luftfugtighed i Indien er med til at skabe gode betingelser for en svampeinfektion som mucormycosis.

Lars Østergaard understreger, at mucormycosis er en meget sjælden sygdom i Danmark:

- Det er ikke noget, vi har set i så udtalt grad, at man kan sige, der er en sikker sammenhæng mellem covid-19 og mucormycosis i Danmark.

Flere end 31 millioner indere har været smittet med coronavirus, og 418.000 har mistet livet med covid-19.