Udland

Nu skal ansvaret for tysk katastrofe placeres – flere peger på én minister

Varslingssystem advarede 25 gange om oversvømmelser, men ingen lyttede. Nu forlanger flere partier, at minister går af.

Med mindst 165 personer døde, ødelagte hjem og uoverskuelige skader på bygninger og veje har oversvømmelserne i Tyskland haft enorme konsekvenser.

Nu begynder skyldsspørgsmålet så at melde sig, og her står særligt én for skud: Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, fra regeringspartiet CSU.

Ifølge det liberale parti FDP og venstreorienterede Die Linke er Horst Seehofers svigt af den tyske befolkning så stort, at de nu kræver, at han træder af øjeblikkeligt.

Indenrigsministeren bærer nemlig et "direkte, personligt ansvar" i katastrofen, mener de.

Ignorerede advarsler

Allerede 10. juli advarede EU's oversvømmelsessystem, EFAS, om ekstreme vandmasser på vej mod særligt delstaten Rheinland-Pfalz.

Sådan lyder det blandt andet i The Times og det tyske medie Bild.

Men enten er meteorologernes dystre advarsler ikke blevet taget alvorligt nok, eller også er de i hvert fald ikke nået videre til de relevante myndigheder – eller de tyske borgere for den sags skyld – i tide.

Og ansvaret kan lægges på Horst Seehofer, mener Michael Theurer fra partiet FDP:

- Billedet viser en betydelig systemfejl, som den føderale indenrigsminister Seehofer bærer et direkte personligt ansvar for, siger han.

Også lederen af Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow, har samme opfattelse.

Hvad end oversvømmelsesadvarslerne er blevet ignoreret, eller borgerne ikke er blevet informeret rettidigt, er der tale om en "utilgivelig og alvorlig politisk fejltagelse", mener hun:

- Og i betragtning af katastrofens omfang vejer den så tungt, at en opsigelse fra den ansvarlige minister er mere end passende, siger hun.

Selv kalder Horst Seehofer beskyldningerne for "billig valgretorik" – tyskerne går til valg dette efterår – men erkender, at Tyskland skal være langt bedre forberedt på katastrofer i fremtiden.

Desuden mener han, at klimaforandringerne er skyld i, at katastrofens omfang er blevet så stort.

- Vi kunne have forudset det her

Flere end 25 gange inden oversvømmelserne begyndte, advarede EFAS om, at noget var på vej. Men det lader til, at advarslerne er gået de rigtiges næser forbi.

Hannah Cloke, der er en af ophavskvinderne til det europæiske varslingssystem, erkender i et interview med nyhedsbureauet Reuters også, at der er sket en fejl i enten systemet eller kommunikationen.

- Vi så de her informationer allerede i starten af sidste uge, og det så meget alvorligt ud. Vi kunne have forudset det her, så det undrer mig, at antallet af ødelæggelser og omkomne er så stort, siger hun.

Ifølge Hannah Cloke er det "fuldstændig uacceptabelt", at så mange mennesker skal miste livet til oversvømmelser i 2021, når vi har varslingssystemer og mulighed for at forberede os bedre på den slags:

- Det kan være, at folk blev overraskede. Måske tænkte de, at det ikke kunne ske i Europa. Det gælder både i befolkningen, men også hos de lokale myndigheder, som måske ikke havde tilstrækkelige ressourcer til at beskytte beboerne mod oversvømmelsen, siger hun.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, kalder oversvømmelserne for "frygtelige", og hendes regering har nu lovet, at der er "meget, der skal gøres og forbedres", når det kommer til varslingssystemer og forberedelse fremover.

Fortsat mange savnede

Det er dog ikke kun i Tyskland, at oversvømmelserne har ramt hårdt den seneste uge.

Også i Belgien og Holland har store vandmængder fundet vej, og i Belgien har det kostet mindst 27 mennesker livet.

Både oprydnings- og eftersøgningsarbejde fortsætter, og i øjeblikket er mange fortsat meldt savnet i området.