Udland

Henrykt 82-årig efter tur til rummet: - Det her skal du bare prøve

Om cirka ti år vil almindelige mennesker have råd til at købe en tur til rummet, vurderer dansk professor.

Tirsdag eftermiddag dansk tid blev der skrevet historie, da Amazon-stifteren Jeff Bezos nåede rummet med fartøjet New Shepard fra sit eget firma Blue Origin.

Med på rejsen var hans bror, en 18-årig mand og en 82-årig kvinde.

Alting gik efter planen, og knap ti minutter efter opsendelsen landede raketten sikkert på jorden i det vestlige Texas.

Herfra var der en smule besvær med at få besætningsmedlemmerne ud, men da det endelig lykkedes, var begejstringen ikke til at tage fejl af.

- Det her skal du bare prøve, hørte man blandt andet 82-årige Wally Funk råbe til en anden person, hvorefter alle fremmødte hujede og klappede.

Også Jeff Bezos var tydeligt glad og lettet, og efter få minutter på jorden åbnede han en flaske champagne for at fejre sin succesrejse.

Ingen pilot ombord

John Leif Jørgensen, professor på DTU, fulgte rumrejsen fra start til slut, og han er på alle måder imponeret.

- Det var helt vildt at se, og alting gik, som det skulle, siger han til TV 2.

Professoren var ikke decideret nervøs for, at noget ville gå galt, men understreger, at der jo altid er en risiko.

- Udover at der kan ske fatale ting, så er der stor sandsynlighed for, at besætningsmedlemmerne bliver dårlige, fordi de oplever vægtløshed, siger han.

Raketten nåede over 100 kilometers højde, og undervejs krydsede den Kármán-linjen, som anses som grænsen mellem Jordens atmosfære og det ydre rum.

- Jeg vil af sted igen

Ifølge de fire besætningsmedlemmer fik ingen af dem det dårligt undervejs. Tværtimod beskriver de det som den mest fantastiske oplevelse nogensinde.

- Mine forventninger var høje, men virkeligheden oversteg dem alligevel, siger Jeff Bezos i et efterfølgende interview, hvor han samtidig takker alle Amazon-kunder og medarbejdere, fordi de har været med til at betale for turen til rummet.

Og Wally Funk, som nu er den ældste person i rummet nogensinde, er allerede klar til en tur mere.

- Jeg elskede hvert minut, og jeg kan slet ikke vente, til vi skal af sted igen, siger hun grinende.

For hende var rejsen til rummet længe ventet. Wally Funk var nemlig en del af Mercury 13, som var de første kvinder til at blive trænet i at flyve ud i rummet fra 1960-1961.

Dengang kom de dog aldrig af sted, men i dag blev Wally Funks drøm til virkelighed.

Turister skal ud i rummet

Udover at rejsen til rummet var en stor oplevelse for de fire medlemmer ombord, var der også et større formål.

Planen er nemlig, at Blue Origin om få år vil sælge ture til rummet til privatpersoner, og tirsdagens mission var en test.

Det fortalte Jeff Bezos under et interview på amerikansk tv forud for rejsen.

- Det her er en testmission, som skal gøre klar til, at almindelige mennesker også kan rejse til rummet i fremtiden, sagde han blandt andet.

Samme ambition har flere andre rigmænd blandt andet Virgin-stifteren Richard Branson og Tesla-direktøren Elon Musk.

For dyrt lige nu

Ifølge John Leif Jørgensen er der endnu langt til målet om at bringe almindelige mennesker ud i rummet, men dagens begivenhed er et skridt i den rigtige retning.

- Det her kan blive kæmpestort de næste år. Lige nu handler det om at forbedre teknologien og finde en måde at opskalere på, siger han.

John Leif Jørgensen uddyber, at det på nuværende tidspunkt er urealistisk, at almindelige mennesker kan komme med ombord på en tur til rummet, fordi det simpelthen er for dyrt.

- Lige nu koster det flere millioner, og der vil formentlig gå cirka ti år, før prisen kommer ned i et leje, hvor dødelige kan være med, siger han.