Boris Johnson ville besøge 94-årig dronning, mens smitten rasede, siger tidligere toprådgiver
Dominic Cummings har siden sin fyring fra Downing Street 10 været en vedholdende kritiker af den britiske premierminister.
Premierminister Boris Johnson nægtede i efteråret at stramme coronarestriktionerne i Storbritannien, fordi han mente, at det primært var ældre mennesker over 80 år, som døde af covid-19.
Det fortæller Boris Johnsons tidligere toprådgiver Dominic Cummings i sit første længere tv-interview med BBC, siden han blev fyret i november sidste år.
I en WhatsApp-besked, som Cummings har delt med BBC, skrev Boris Johnson blandt andet:
- Jeg er en smule rystet over nogle af de fremlagte data omkring covid-dødstal. Gennemsnitsalderen er 82 – 81 for mænd og 85 for kvinder. Det er over forventet levealder. Så få covid, og lev længere. Næsten ingen under 60 år bliver indlagt på hospitalet (4 procent), og af dem overlever næsten alle.
Boris Johnson skrev videre, at han ikke længere købte historien om, at det britiske sundhedsvæsen (NHS) var overbelastet af indlagte coronapatienter.
Ville besøge dronningen
I interviewet med BBC hævder Dominic Cummings desuden, at han forsøgte at forhindre Boris Johnson i at aflægge sine ugentlige besøg hos dronning Elizabeth.
Det skete på et tidspunkt, hvor flere ansatte i premierministerboligen Downing Street 10 var testet positive for covid-19, og smitten rasede i Storbritannien.
Boris Johnson havde kort forinden opfordret briterne til at undgå al unødig kontakt.
- Jeg sagde: "Hvad laver du?", og han svarede: "Jeg skal besøge dronningen". Jeg sagde: "Hvad i alverden snakker du om, selvfølgelig kan du ikke besøge dronningen”. Han sagde: "Arhh, det gør jeg hver onsdag, så det er sgu lige meget, jeg skal besøge hende", sagde Boris Johnson ifølge Cummings.
I sidste ende lykkedes det dog toprådgiveren at overtale premierministeren til at droppe besøget hos den nu 95-årige dronning.
- Jeg sagde: "Hvad vil du gøre, hvis du smitter dronningen, og hun dør. Det kan du ikke risikere".
Ifølge Cummings havde premierministeren slet ikke tænkt den tanke og svarede:
- Sikke noget skidt, så kan jeg jo ikke besøge hende.
Ville lade sig smitte på live-tv
Dominic Cummings har siden sin afsked med Downing Street i fjor været en vedholdende kritiker af Boris Johnson.
I maj i år blev han afhørt af det britiske parlaments Sundheds- og Videnskabskomite. Her sagde Cummings, at Storbritanniens første reaktion på coronasmitten i foråret 2020 var en katastrofe, blandt andet fordi premierminister Boris Johnson ikke tog corona alvorligt.
- I februar mente Boris Johnson, at det bare var en skræmmehistorie. Han mente, at det bare var en ny svineinfluenza, sagde Dominic Cummings tilbage i maj.
Boris Johnson foreslog endda, at han selv skulle lade sig smitte med coronavirus for rullende tv-kameraer for at bevise, at det ikke var noget at bekymre sig om.
- Han foreslog, at han kunne få Chris Whitty (chef for den britiske sundhedsstyrelse, red.) til at give ham en dosis smitte på live-tv, så alle kunne se, at det ikke var noget at bekymre sig om, sagde Dominic Cummings under afhøringen.
Regeringen afviser påstande
En talsmand for Boris Johnsons regering har kommenteret på Dominic Cummings' seneste angreb og afviser beskyldningerne.
- Siden pandemiens start har premierministeren taget de nødvendige skridt for at redde liv og folks levebrød – guidet af de bedste videnskabelige råd. Regeringen har stået i spidsen for den hurtigste vaccineudrulning i Europa, reddet millioner af jobs og undgået, at sundhedsvæsenet kollapsede, lyder det fra talsmanden.
I en erklæring fra oppositionspartiet Labour lyder det, at de seneste påstande fra Cummings øger behovet for en offentlig undersøgelse.
Ifølge Labour foreligger der nu nye beviser på, at Boris Johnson gentagne gange har truffet forkerte beslutninger, der har været en belastning for briternes sundhed.
Over fem millioner briter er registreret smittet med corona, mens flere end 129.000 har mistet livet med covid-19, viser tal fra Johns Hopkins University.