Udland

Biden langede ud efter Facebook – nu trækker han i land

Det er ikke Facebook, vi er i krig med, men virussen, lyder det fra Det Hvide Hus.

Facebook slår alligevel ikke folk ihjel.

Sådan lød det mandag fra USA's præsident, Joe Biden.

I sidste uge lød kritikken ellers, at sociale medier, heriblandt Facebook, var med til at slå folk ihjel, fordi de ikke gør nok for at standse misinformation om coronavacciner på mediet.

Mit håb er, at Facebook vil gøre noget ved den groteske misinformation om vaccinerne

Joe Biden, USA's præsident

Men den udmelding var måske lige at stramme den, synes Joe Biden efterfølgende at have vurderet. I hvert fald benyttede han lejligheden ved et pressemøde om amerikansk økonomi til at uddybe sin kritik.

- Facebook slår ikke folk ihjel. Mit håb er, at Facebook, i stedet for at tage det personligt, vil gøre noget ved den groteske misinformation om vaccinerne. Det var det, jeg mente, lød det fra Joe Biden.

Ikke i krig med Facebook

Også Joe Bidens talskvinde i Det Hvide Hus har efterfølgende forsøgt at glatte lidt ud over for Facebook.

- Vi er ikke i krig eller konflikt med Facebook. Vi er i krig mod virussen, sagde hun mandag.

Joe Bidens kritik faldt heller ikke i god jord hos verdens største sociale medie, som mener, at den var ubegrundet. I stedet mener Facebook, at de forsøger at bekæmpe misinformation hver dag og i stedet redder liv – blandt andet ved at hjælpe brugerne med at finde frem til vaccinecentre i nærheden.

Præsidenten understreger også, at det aldrig var meningen, udmeldingen skulle tages bogstaveligt. I stedet var det en opfordring til Facebook om at afhjælpe problemet med misinformation endnu bedre.

USA har ramt vaccinemur

Begge udmeldinger fra Joe Biden kommer på et tidspunkt, hvor Det Hvide Hus fører en aktiv kampagne for at få de resterende amerikanere vaccineret mod coronavirus.

På nuværende tidspunkt er lige knap halvdelen af den amerikanske befolkning færdigvaccineret – nærmere bestemt 49 procent. Til sammenligning er det tal herhjemme på 45 procent.

Og selvom det lyder lovende, tyder meget på, at den amerikanske vaccinesucces har ramt lidt af en mur. Det er nemlig fortsat næsten hver femte voksne amerikaner, der ikke vil tage imod vaccinen, viser tal fra YouGov.

Det betyder blandt andet, at Joe Biden ikke nåede sit officielle mål om at få vaccineret 70 procent af alle voksne amerikanere inden uafhængighedsdagen 4. juli.

Siden har han forsøgt at få udefrakommende aktører til at hjælpe ham med at få vaccinerne rullet ud til den resterende befolkning.

Det gælder blandt andet samarbejdet med ølkoncernen Anheuser-Busch, der lovede gratis øl for vacciner, og sangerinden Olivia Rodrigo, der stod ved Bidens side i oplysningsvideoer på Instagram.

Ligesom i resten af verden har den nye Delta-variant også fået taget om USA, hvor både dødstal og indlæggelsestal er stigende i øjeblikket.