Udland

Stifter af europæisk overvågningssystem undrer sig: - Vi kunne have forudset det her

Noget tyder ifølge Det Europæiske Oversvømmelsesagentur på, at der var fejl i advarselssystemet.

En dansker er omkommet, og det samme er mindst 193 andre personer i Belgien og Tyskland, efter oversvømmelser har hærget i Vesteuropa.

Men måske situationen kunne have set anderledes ud. Det mener Hannah Cloke, der er hydrolog og stifter af Det Europæiske Oversvømmelsesagentur.

- Vi så de her informationer allerede i starten af sidste uge, og det så meget alvorligt ud. Vi kunne have forudset det her, så det undrer mig, at antallet af ødelæggelser og omkomne er så stort, siger hun i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Fejl i varslingssystemet

Allerede i 2002 var Hannah Cloke med til at oprette et varslingssystem, der advarer om oversvømmelser i Europa. Og ifølge hende viser katastrofen i særligt Tyskland og Belgien, at der er fejl enten i advarselssystemet eller i kommunikationskæden, der skulle formidle det ud.

Ifølge Cloke er der dog forskellige varslingssystemer i forskellige lande, og det er ikke alle steder, det fungerer lige godt.

- Det kan være, at folk blev overraskede. Måske tænkte de, at det ikke kunne ske i Europa. Det gælder både i befolkningen, men også hos de lokale myndigheder, som måske ikke havde de tilstrækkelige ressourcer til at beskytte beboerne mod oversvømmelsen, siger Hannah Cloke.

Samtidigt understreger hun, at det er fuldstændigt uacceptabelt, at vi ser så mange omkomne i 2021, og at fejlen skal findes, så det aldrig sker igen.

Forberedelser for fremtiden

Selvom det europæiske varslingssystem gjorde, hvad det skulle, så var der steder, hvor advarslerne ikke kom ud til befolkningen, og derfor er det ifølge hydrologen vigtigt, at vi med det samme begynder at forberede os på fremtidens uvejr.

- Klimaet ændrer sig, og vi skal forberede os på mere regn og flere oversvømmelser. Det gælder alle steder, ikke kun de områder, som nu er blevet oversvømmet, siger Hannah Cloke.

Hun uddyber, at der kan være brug for både at forbedre selve advarselssystemet og infrastrukturen.

- Man kan forvente, at der er officielle advarsler. At der er oversvømmelsesalarmer. At de sårbare bliver bragt i sikkerhed. Men sirener og alarmer virker kun, hvis folk ved, hvad de skal gøre, når de hører alarmerne, og de responderer på dem, siger Hannah Cloke.

Tyske alarmsystemer udbygges efter oversvømmelser

Talskvinden for den tyske regering, Martina Fietz, siger ifølge Bloomberg, at det nationale advarselssystem og mobiltelefon-app'en Nina havde "virket", men regeringen erkender, at katastrofens følger har gjort det klart, at "vi må handle hurtigere og bedre".

Samtidigt opfordrer lederen af den civile beredskabsstyrelse til, at der genindsættes sirener, som en del af landets advarselssystem.

Udover forbedringer til varslingssystemet har forbundsregeringen lovet over 300 millioner euro (over 2,2 milliarder kroner) i øjeblikkelig krisehjælp samt milliarder af euro til yderligere genopbygningshjælp til nye huse, veje og broer.

Det Europæiske Oversvømmelsesagentur

European Flood Awareness System/Det Europæiske Oversvømmelsesagentur (EFAS) er et initiativ, der blev oprettet af den Europæiske Kommission for at være bedre forberedt på oversvømmelser i Europa.

Initiativet blev startet i 2002, efter floderne Donau og Elben gik over sine bredder og oversvømmede store dele af Centraleuropa. Særligt hårdt gik det ud over Tyskland.

Formålet med EFAS er levere information til medlemslandene, så de får bedst mulig tid til at forberede sig før større oversvømmelser.