Udland

Mens USA trækker sig ud, går Rusland i spidsen for militærøvelse tæt på Afghanistan

Det giver god mening for Rusland og andre lande i regionen at sende et stærkt signal til regeringen i Afghanistan og til Taliban, siger dansk ekspert.

Rusland, Usbekistan og Tadsjikistan vil gennemføre en omfattende militærøvelse tæt på Afghanistans grænse.

Øvelsen vil finde sted i dagene 5. til 10. august, oplyser et højtstående medlem af Ruslands væbnede styrker mandag til nyhedsbureauet Tass.

- Under manøvren vil vi øve kampoperationer, hvor enheder skal jage fredløse, bevæbnede grupper ud fra territorier, hvor de er trængt ind, siger den russiske officer.

Militærøvelsen kommer i kølvandet på, at NATO og USA er i gang med at trække sig ud af Afghanistan, der i årtier har været plaget af krig og intern uro.

Taliban vinder terræn

Tilbagetrækningen har ført til, at den islamistiske organisation Taliban atter har vundet terræn. Det kan skabe problemer for Rusland og andre lande i Centralasien, der grænser op til det uroplagede land.

Det siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han har selv har boet i Tadsjikistan, hvor han blandt andet har arbejdet med grænsekontrol.

- Det giver rigtig god mening for Rusland og andre lande i regionen at sende et stærkt signal – dels til regeringen i Afghanistan og til Taliban. Russerne har været godt tilfredse med USA’s tilstedeværelse i landet, men risikerer nu at skulle tage et langt større ansvar, siger Flemming Splidsboel til TV 2.

Rusland frygter især, at en nedbrudt grænsekontrol mellem Afghanistan og eksempelvis Tadsjikistan vil føre til øget våbensmugling i området.

- Samtidig er der intern uro i Tadsjikistan, hvor man taler samme sprog som i Afghanistan. Det skaber en gensidig forståelse, og der er flere lommer i befolkningen, hvor der er sympati for Talibans væbnede kamp, siger Flemming Splidsboel.

Derfor giver det rigtig god mening, at Rusland, Usbekistan og Tadsjikistan spiller med de militære muskler i regionen, vurderer Splidsboel.

De seneste uger har der været store udfordringer med afghanske flygtninge, som er flygtet til Tadsjikistan på grund af Talibans fremmarch. Alene onsdag i sidste uge krydsede 350 flygtninge grænsen – de fleste af dem piger, som sagde, at de flygtede fra Taliban for at redde livet.

Danske soldater er ude

For en lille måned siden bekræftede Forsvarsministeriet over for TV 2, at de sidste danske soldater havde forladt Afghanistan efter knap to årtiers dansk tilstedeværelse i landet.

De danske styrker blev trukket hjem, efter at USA og NATO besluttede at trække sine styrker.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ikke længere behov for soldater i Afghanistan.

- Vi kan ikke blive ved med at have en militær tilstedeværelse alle steder i verden, hvor der ikke er demokrati, eller hvor deres samfund bygger på noget, som vi i de vestlige lande er uenige i, sagde Bramsen i juni måned.

Forsvarsministeren afviser, at den danske indsats har været spildt, selvom Taliban har erobret store områder, efter at koalitionen er begyndt sin tilbagetrækning.

Gennem de seneste 20 år i Afghanistan er 37 danske soldater faldet, mens 7 er døde som følge af sygdomme, ulykker eller anden årsag.