Englænderne fejrer kæmpe genåbning, men dansk ekspert er bekymret
Dansk epidemiolog frygter, at genåbningen i England kan danne grobund for varianter, der er immune overfor vaccinerne.
Dagen i dag er blevet døbt Freedom Day – Frihedsdagen – af den britiske regering.
England siger mandag farvel til stort set alle coronarestriktioner og er nu næsten helt genåbnet.
Og natten til mandag stod englænderne i lange køer for at komme ind på diskoteker.
Glæde og bekymring blandt englænderne
I hovedstaden London var der primært glæde over igen at kunne komme på natklub.
- Når man har arbejdet hjemmefra i så lang tid, bliver det fantastisk, lyder det fra Davina Presad til nyhedsbureauet AP.
Også Dylan Evans glædede sig til igen at komme ud i nattelivet, men samtidig lurer frygten hos ham:
- Det her er næsten uvirkeligt, men samtidigt er jeg bekymret for, at vi får en nedlukning mere bagefter, siger han til AP.
Kritik fra eksperter
Tiltagene i England sker under stor kritik, og mens smitten stiger voldsomt i landet.
Chris Whitty, som er direktør for Englands sundhedsstyrelse, advarer imod, at landet risikerer at skulle lukke ned igen i løbet af en måned.
- Antallet af smittede, indlagte og døde er fordoblet. Vi skal ikke undervurdere det faktum, at vi hurtigt kan få problemer igen. Overraskende hurtigt, siger Chris Whitty til avisen Daily Mirror.
Flere end 1200 forskere og eksperter fra hele verden har også skrevet under på en erklæring, der kritiserer beslutningen om at løfte restriktionerne i landet.
Forskerne frygter især, at vaccineresistente varianter af coronavirus kan udvikle sig, når virussen spreder sig i en befolkning, som er blevet stukket med en coronavaccine.
Ifølge myndighederne har alle indbyggere i Englands vaccinationsprogram allerede fået tilbudt det første stik mod coronavirus.
Dansk ekspert er bekymret
Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, er også bekymret for det, han kalder vaccineproblematikken.
- Kan man risikere at få en ny variant, der kan undgå vores immunitet? Jeg tror, man som verdensborger skal være bekymret for, at der opstår sådan nogle immunvarianter, siger Viggo Andreasen og uddyber:
- Vi er i en situation, der minder meget om Englands. Halvdelen eller mere af befolkningen i Europa og Nordamerika er vaccineret, så vi kan alle sammen være med til at skabe grobund for sådan nogle vaccineundvigende varianter.
Premierminister Boris Johnson, forsvarer dog beslutningen.
- Vi foretager en stor genåbning, og det er det rigtige at gøre. Hvis ikke vi gør det nu, genåbner vi i efterårs- og vintermånederne, når virussen har fordelen af det kolde vejr.
- Hvis ikke vi gør det nu, kan vi spørge os selv, hvornår vi nogensinde gør det. Det er det rigtige tidspunkt, men vi må gøre det forsigtigt, lyder det fra Storbritanniens premierminister.
Boris Johnson sidder selv i isolation, fordi han er nær kontakt til landets sundhedsminister, Sajid Javid, som er testet positiv for coronavirus.
Borgmestre trodser lempelser
En række Labour-borgmestre har valgt at trodse regeringens lempelser og har bedt transportmyndighederne i deres lokalområder om at fastholde kravet om mundbind i den offentlige transport.
Flere af landets store supermarkedskæder er heller ikke trygge ved at sige farvel til alle restriktioner, og kæderne Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrisons og Aldi har derfor meddelt, at de foretrækker, at deres personale og kunder fortsat bærer mundbind i butikkerne.
Genåbningen sker på et tidspunkt, hvor Storbritannien registrerer flere end 50.000 daglige smittede.