Valg i Tyskland

Kansler-favorit undskylder "upassende" opførsel ved katastroferamt område

Armin Laschet undskylder sin opførsel, efter han blev fanget i en uheldig situation, der har vakt forargelse i Tyskland.

Alvoren var ikke til at tage fejl af, da den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, lørdag mødte pressen under et besøg i Erftstadt.

Byen ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen i det vestlige Tyskland og er et af de områder, der er hårdest ramt af de seneste dages massive oversvømmelser.

Alene i Tyskland har mindst 156 personer mistet livet i vandmasserne, og Steinmeier talte på sit pressemøde om dem, der havde mistet og lidt store tab.

- Vi sørger sammen med dem, der har mistet venner, bekendte eller familiemedlemmer. Jeres skæbner skærer i vores hjerter, sagde han.

Men ordene stod i skarp kontrast til en situation, der udspillede sig bag forbundspræsidenten, og som siden er løbet med opmærksomheden.

For i baggrunden stod en mand og grinte.

Manden hedder Armin Laschet, han er leder for Tysklands største parti, CDU, ministerpræsident for Nordrhein-Westfalen og potentiel afløser for partifællen Angela Merkel på kanslerposten efter forbundsvalget i september.

Billederne af den grinende Laschet er blevet mødt med forargelse i Tyskland, og spørgsmålet er nu, om det kan få betydning for valgkampen.

- Det er selvfølgelig alvorligt, når man fremstår som en person, der er til karneval frem for en naturkatastrofe. Billeder siger mere end ord, og det er noget, der går viralt med det samme, siger Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa og ekspert i tysk politik.

Undskylder "upassende" opførsel

Klippet spredte sig lørdag som en steppebrand på sociale medier og har trukket overskrifter i nærmest samtlige tyske medier.

Allerede efter få timer var Armin Laschet selv ude og undskylde for situationen.

- De berørte skæbne står vores hjerter nær, og vi har hørt om det i mange samtaler. Så meget desto mere beklager jeg det indtryk, der blev skabt gennem en samtale. Det var upassende, og jeg er ked af det, skriver han på Twitter.

Men skaden kan allerede være sket.

Avisen Die Welts politiske kommentator, Torsten Krauel, skriver, at situationen er særlig problematisk for Laschet, fordi mange tyskere endnu ikke har meget kendskab til politikeren, og at en historie som denne derfor risikerer at få vigtig betydning for opfattelsen af ham.

- Når Laschet griner og smiler bag forbundspræsidenten i et katastrofeområde - og noget, der kan ligne et drenget smil, bliver sendt hjem i alle tv-stuerne - så bliver mange vælgere og især mange kvindelige vælgere bekymrede. Kender vi ham rent faktisk? Ved vi, hvordan han tænker, og hvad der får ham til at reagere? Er det en person, som bør lede Tysklands regering?

"Uanstændig og skandaløs"

Politiske modstandere var heller ikke sene til at gribe muligheden for at rette kritik af Armin Laschet.

Generalsekretæren for socialdemokratiske SPD, Lars Klingbeil, siger til Bild, at Laschets optræden var "uanstændig og skandaløs".

- Det siges, at man ser en persons sande karakter i krisetider. Hvis man i sådan en situation reagerer med smørret grin og uden følelser, har man diskvalificeret sig selv, siger Klingbeil.

Også fra det liberale parti FDP er der kritik af Laschets opførsel, som "ikke yder retfærdighed til situationens alvor", siger vicepræsidenten for partiets gruppe i Bundesdagen, Michael Theurer, til Bild.

Krisehåndtering er afgørende

Ved en lignende episode i 2017 var det SPD-politikeren Eva Högl, der kom i modvind, efter hun blev set grine i baggrunden, mens den daværende partiformand, Martin Schulz, talte om ofrene efter et terrorangreb i Spanien. Også hun måtte dengang gå ud og undskylde.

Forskellen er, at der denne gang er tale om en kandidat til kanslerposten, påpeger Lykke Friis.

- Krisesituationer kan blive afgørende i politik. Det kan knuse valgdrømmen for nogle og give andre mulighed for at komme fra baghjul, siger hun.

Hun fremhæver forbundsvalget i 2002, hvor CDU/CSU-kandidaten Edmund Stoiber ved valgkampens begyndelse førte med 5 procentpoint i meningsmålingerne foran den siddende kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder.

Men da flere lande i Centraleuropa blev ramt af voldsomme oversvømmelser, beholdt Stoiber badesandalerne på og forblev på sin ferie, mens Schröder iførte sig gummistøvler og drog til Sachsen, der var hårdt ramt.

Schröder stjal opmærksomheden og lancerede det ene hjælpeinitiativ efter det andet, og på valgnatten hev han en smal sejr hjem og kunne fortsætte som kansler.

- Hans håndtering af katastrofen er nok hovedforklaringen på, at han vandt det valg, siger Lykke Friis.

Ikke første uheldige episoder

Spørgsmålet er nu, hvor alvorligt grinesituationen er for Armin Laschet.

Et andet klip fra lørdagens pressemøde har vist, at også forbundspræsident Steinmeier senere stod og grinte i baggrunden. Den officielle forklaring er, at der blev grint af en journalist, som, fordi han ikke havde noget bord, forsøgte at tage noter på maven.

- Men det er lige meget. Det må bare ikke ske, siger Lykke Friis.

Efter en usikker start stod Laschet godt i målingerne, inden de voldsomme oversvømmelser i denne uge ramte Tyskland og flere nabolande.

Da Laschets egen delstat er blandt de hårdest ramte, havde han, ifølge Lykke Friis, derfor alle muligheder for at vise sig som en sand 'landesvater', der rejste rundt med sympati og hjælp.

- Men han kom skidt fra start med et interview, hvor han udtalte, at man altså ikke ændrede politik, bare fordi der skete noget en enkelt dag. Nu kommer så det her, hvor han også må ud og undskylde, så det er ikke ligefrem, fordi det kører som smurt i olie, siger Friis.

Hun vurderer dog, at Laschet stadig er det mest sandsynlige bud på en kommende tysk kansler.

Fører i målinger

Armin Laschet blev valgt som ny formand for regeringspartiet CDU i januar.

Længe var der tvivl om, hvorvidt han også ville blive konservativ kanslerkandidat, da også Bayerns ministerpræsident, Markus Söder, fra søsterpartiet CSU ønskede at stille op.

Men i april trak Söder sig og stillede sig bag Laschet, som derfor er CDU og CSU's fælles kanslerkandidat ved valget til forbundsdagens i september.

Her ventes hans største konkurrent at blive SPD's Olaf Scholz, mens også De Grønnes Annalena Baerbock har fået en del opmærksomhed.

Vinderen af valget afløser Angela Merkel, der efter 16 år på kanslerposten har valgt at trække sig.