Udland

Dødeligt uvejr bevæger sig igen - har kurs mod nye, alvorlig oversvømmelser

Sydøsteuropa og Balkans kuperede terræn med bjerge og floder i dalene giver risiko for oversvømmelser som dem i Tyskland.

Det uvejr, der den seneste uge har resulteret i store oversvømmelser og 183 omkomne i Vesteuropa, er i bevægelse.

Regnmængderne, der er faldet i forbindelse med et særligt lavtryk, bevæger sig i øjeblikket fra Tyskland mod Balkan-området.

Dagen igennem har Østrig været ramt af vedvarende skybrud med store oversvømmelser i flere byer som konsekvens.

De seneste prognoser viser, at lavtrykket vil bevæge sig ned over lande som Kroatien, Serbien og Slovenien.

- Lavtrykket har nu bevæget sig til Balkan-området, hvor det bliver ind til mandag med fortsat kraftige byger til følge, siger Thomas Mørk, der er meteorolog ved TV 2 Vejret.

Ifølge meteorologen er det et geografisk område, der mange steder er endnu mere kuperet end det sydvestlige Tyskland, og det kan skabe risiko for nye, alvorlige oversvømmelser.

Særligt lavtryk skyld i katastrofale mængder nedbør

De voldsomme regnmængder i Tyskland og Centraleuropa er faldet i forbindelse med et særligt fænomen kaldet et afsnøret lavtryk.

Det opstår ifølge TV 2 vejrets meteorolog Thomas Mørk, når et lavtryk går i stå og forbliver over det samme område i længere perioder end sædvanligt.

Det skete i begyndelsen af ugen hen over Tyskland, hvor lavtrykket stod stille og gav optimale meteorologiske betingelser for kraftige oversvømmelser.

- Det stationære lavtryk stod stille over de samme områder i Vest- og Sydvesttyskland og gav vedvarende skybrud med store akkumulerede regnmængder og oversvømmelser, siger han.

Lavtliggende områder tæt på floderne kan derved pludselig blive oversvømmet og komme til at stå under meget dybt vand.

I Østrig har man mærket konsekvenserne af lavtrykket og nedbøren, der fører med sig.

Uvejret fik lørdag landets forbundskansler, Sebastian Kurz, til at sende en hilsen til de beredskabet og de mange frivillige, der kæmper for at begrænse skaderne.

- Kraftig regn og storm forårsager desværre alvorlige skader mange steder i Østrig. Jeg vil gerne takke alle beredskabstjenester og frivillige, der gør alt for at hjælpe. Vi vil ikke lade de berørte være alene og støtter dem med genopbygningen, skriver han på Twitter.

Risiko for oversvømmelser aftager midt på ugen

De kommende dage er det Balkan-området, der må forberede sig på store mængder nedbør.

Ifølge Thomas Mørk er det et område med et kuperet terræn med bjerge og floder i dalene, og det giver risiko for oversvømmelser, som vi har set dem i Tyskland.

De nuværende prognoser viser dog, at lavtrykket fra midten af næste uge begynder at røre på sig igen.

- Midt på ugen vil det sætte sig i rask bevægelse mod øst og nordøst. Så er de direkte vejrmæssige problemer overstået for denne gang, siger Thomas Mørk.

Lavtrykket vil fortsat give nedbør, men det bevæger sig så hurtigt, at det ikke når at skabe oversvømmelser.

I Tyskland er dødstallet steget til 156 personer efter de seneste dages voldsomme oversvømmelser i blandt andet Tyskland, Belgien og Holland. Dermed er i alt 183 personer døde, mens over 1000 personer fortsat er savnet.

Arbejdet med at finde nogle af de mange mennesker, der er savnet, foregår stadig, fortæller TV 2 korrespondent Jesper Zølck, der befinder sig i den tyske by Köln.