Coronavirus

Boris Johnson går i isolation efter massiv kritik

Først meldte Johnson og hans finansminister ud, at de ikke ville lade sig isolere, og det skabte vrede og forargelse i England.

Den britiske premierminister Boris Johnson og finansminister Rishi Sunak går alligevel i karantæne, efter de har været nærkontakter til en tredje minister, der er smittet med coronavirus.

Det oplyser Downing Street ifølge flere britiske medier, blandt andet Sky News.

Lørdag blev den britiske sundhedsminister Sajid Javid testet positiv med coronavirus, og efterfølgende blev både Johnson og Sunak kontaktet af den engelske pendant til smitteopsporingen 'Test and Trace' som nærkontakter.

Men ministrene ville ikke gå i isolation. Årsagen var ifølge Downing Street, at de var med i et pilotforsøg, som betød, at de i stedet for isolation ville få lavet daglige test.

- Mens Test and Trace-pilotforsøget er rimeligt restriktivt og kun tillader vigtige offentlige opgaver, anerkender jeg, at følelsen, af at reglerne ikke er de samme for alle, er forkert. For at sætte en stopper for det vil jeg selvisolere mig som normalt og ikke tage del i pilotprojektet, skriver Sunak på Twitter.

En talsperson fra Downing Street meddeler, at heller ikke Boris Johnson vil medvirke i pilotprojektet, og at han vil fortsætte med at arbejde og holde møder fra sin isolation.

Giver carte blanche til at ignorere reglerne

Udmeldingen om, at ministrene i første omgang ikke ville gå i isolation, har skabt røre både i den engelske befolkning og blandt politikere, som var vrede over, at der tilsyneladende gjaldt særregler for ministre.

- Hundredtusinder af unge mennesker, inklusive mine børn, har gentagne gange fået deres uddannelse og liv vendt fuldstændig på hoved igen og igen efter pligtopfyldende og ansvarligt at have isoleret sig. Og nu det her. Vrede er ikke engang nok til at beskrive det, lød det blandt andet fra Jonathan Bartley, som er leder i det britiske parti Green Party.

Også Angela Rayner fra partiet Labour kritiserede udmeldingen, som hun på Twitter kalder "farlig og dum".

- Det er et lovkrav at isolere sig, når man bliver kontaktet og instrueret i at gøre det af NHS Test and Trace som nærkontakt til en med covid. Ved at bryde reglerne har premierministeren og ministeren givet millioner af mennesker carte blanche til også at ignorere reglerne, skriver Rayner blandt andet.

Pilotprojekt skulle holde gang i økonomien

Lone Theils, som er journalist, forfatter og tidligere korrespondent i London, siger, at Johnson og hans regering ikke står "særlig godt" efter det, hun kalder en gennemgående "zig-zag-kurs" under pandemien.

- Helt fra starten har kursen været præget af ubeslutsomhed og uklar kommunikation samt modstridende beskeder fra regeringen om, hvornår man ville lukke ned, hvor alvorligt man skulle tage isolation og så videre.

For Boris Johnsons vedkommende har det været tvingende nødvendigt at holde gang i økonomien, og det var netop formålet med det pågældende pilotprojekt.

- Men så var det bare sådan, at hele den britiske regering meldte sig til forsøget, og så gik kritikken på, at de bare gjorde det for at slippe for isolation.

- Det virker inkonsekvent og selvmodsigende, og udmeldingen holdt to timer, før regeringen måtte gå på retræte, fordi den offentlige vrede blev for massiv, siger hun.

Borgmestre går mod regeringen

Ifølge Sky News har flere end 500.000 englændere den seneste uge fået en notifikation i deres NHS-app (pendant til den danske smitteopsporings-app, red.), og det har skabt bekymringer om, hvorvidt millioner af englændere kan blive tvunget til ikke at arbejde, fordi de skal i isolation.

På trods af at England i øjeblikket oplever en massiv stigning af coronasmittede, fastholder regeringen at holde 'Freedom Day' mandag, hvor samtlige coronarestriktioner bliver løftet.

En række Labour-borgmestre har dog valgt at trodse lempelserne og har blandt andet bedt transportmyndighederne i deres lokale områder om at fastholde kravet om mundbind.

Det gælder blandt andet Sadiq Khan, som er borgmester i London.