Udland

Vaccineudrulningen har ramt muren i USA, og Biden giver Facebook skylden

Misinformation på det sociale medie slår folk ihjel, siger den amerikanske præsident.

Mens USA har ligget forrest i feltet på vaccinefronten hele foråret, begynder den amerikanske vaccinesucces nu at stagnere en smule.

Det skyldes især, at der fortsat er en del voksne amerikanere, der ikke ønsker at få vaccinen mod coronavirus.

De slår folk ihjel

Joe Biden om Facebook

Og årsagen findes blandt andet hos Facebook, mener den amerikanske præsident, Joe Biden.

- De slår folk ihjel, sagde han henvendt til det sociale medie fredag.

- Den eneste pandemi, vi har, er blandt ikke-vaccinerede. De (Facebook og andre sociale medier, red.) slår folk ihjel.

Det er især misinformation og opslag, der eksempelvis hævder, at coronavacciner kan medføre fertilitetsproblemer, som præsidenten nu vil gøre op med.

Amerikansk vaccineskepsis

Lige knap halvdelen af den amerikanske befolkning er færdigvaccinerede på nuværende tidspunkt. Men skepsissen blandt nogle af dem, der endnu ikke har modtaget deres stik, er stor.

USA er et af de lande med den højeste vaccineskepsis, og en Gallup-undersøgelse i juni viste, at omkring hver fjerde amerikaner ikke vil lade sig vaccinere.

Og det er et stort problem for folkesundheden, lyder det fra Joe Biden og hans folk.

Præsidenten har haft det som et af sine mål, at 70 procent af den voksne amerikanske befolkning skulle være færdigvaccineret på uafhængighedsdagen 4. juli. Det mål, måtte han forleden sande, ikke kunne lade sig gøre.

Og nu er problemet ifølge præsidenten og hans stab, at uprøvede teorier og skepsis omkring coronavaccinerne spredes - især på sociale medier.

Facebook spiller en rolle

Derfor er det nu på tide, at virksomheder som Facebook træder i karakter.

Det handler om liv og død, det her

Jen Psaki, talsmand i Det Hvide Hus

Sådan lyder det fra Bidens talskvinde, Jen Psaki:

- Det handler om liv og død det her, og alle spiller en rolle i at sikre, at informationen er korrekt, siger hun.

I Det Hvide Hus forsøger de derfor ihærdigt at få virksomheder som Facebook til at gøre en endnu større indsats for at sikre, at misinformation om coronavirus og vacciner ikke spredes yderligere.

Det sociale medie skal blandt andet være hurtigere til at fjerne fejlagtigt indhold og promovere kvalitetsindhold.

- Som alle ved, så bevæger information sig hurtigt. Hvis det ligger der i dagevis, er det svært at pakke det væk igen, når først folk har set det, lyder det fra Jen Psaki.

Facebook selv: - Vi redder liv

Bidens udtalelse om, at Facebook-opslag er med til at slå folk ihjel, fik lynhurtigt Twitter til at koge under hashtagget #DeleteFacebook.

Men Facebook selv var også hurtig til at svare igen på kritikken:

- Vi vil ikke tage os af de her beskyldninger, som ikke er bakket op af fakta, lyder det fra en talsmand fra det sociale medie.

- Flere end 3,3 millioner amerikanere har blandt andet brugt vores vaccine-søgning til at finde ud af hvor og hvordan, de kunne få en vaccine. Faktum er, at Facebook hjælper med at redde liv. Punktum.

Ligesom herhjemme stiger smitten med coronavirus også i USA lige nu, og det skyldes blandt andet den nye Delta-variant. I nogle stater er der tale om deciderede smitteudbrud, mens omkring en halv million vaccinedoser bliver givet om dagen.