Udland

Søgning efter ofre fortsætter i flere lande: - Vi var nødt til at efterlade folk

I både Tyskland og Belgien forventer myndighederne, at dødstallene vil stige yderligere de kommende dage.

Redningsarbejdere leder lørdag efter overlevende og ofre, efter historiske oversvømmelser har ramt flere lande i Vesteuropa.

Mindst 153 personer er bekræftet omkommet, heraf 133 alene i Tyskland.

Flere end 1000 mennesker er fortsat savnet, så selvom redningsarbejdet allerede har været i gang i flere dage, er forventningen, at der vil blive fundet flere omkomne i oversvømmede kældre og sammensunkne bygninger.

- Vi er nødt til at gå ud fra, at vi vil finde flere ofre, siger Carolin Weitzel, borgmester i Erftstadt, hvor oversvømmelserne har udløst et stort mudderskred.

Byen ligger i den hårdt ramte tyske delstat Nordrhein-Westfalen.

Her er der ifølge det tyske indenrigsministerium indsat omkring 22.000 brandfolk og nødhjælpsmedarbejdere i redningsarbejdet. Hertil kommer 700 politifolk og 900 fra det tyske militær.

Samtidig er flere evakuerede i delstaten lørdag begyndt at vende tilbage til deres hjem for at besigtige skaderne.

I Ahrweiler-distriktet i nabostaten Rheinland-Pfalz har politiet ifølge Die Welt sendt helikoptere i luften for at lokalisere eventuelle ofre.

Planen er at opdele området i sektioner, som vil blive fotograferet og efterfølgende gennemgået systematisk, fortæller politiet i Koblenz.

Vi var nødt til at efterlade folk. Nogle gange er du nødt til at tage svære valg

Cedric Trooskens, belgisk brandmand

Forventningen er, at gennemsøgningen er afsluttet, inden mørket falder på søndag aften. Herefter vil man tage stilling til eventuel fortsatte eftersøgninger, skriver Die Welt.

Belgien forventer stigende dødstal

Det vestlige Tyskland er blandt de værst ramte områder, efter voldsomme mængder regn tidligere på ugen førte til omfattende oversvømmelser.

Vandmasserne har forårsaget store skader på ejendomme, veje og køretøjer, og der er gennemført masseevakueringer flere steder.

Uvejret ramte også nabolandene Holland, Belgien og Luxembourg hårdt, hvor veje og tusindvis af hjem blev efterladt under mudret vand.

I Belgien er mindst 24 personer bekræftet omkommet som følge af naturkatastrofen, og også her forventer myndighederne, at dødstallet vil stige yderligere.

Brandmanden Cedric Trooskens fortæller til den belgiske avis Het Nieuwsblad, at han sammen med kolleger var i Liege for at evakuere borgere, men at vandmasserne nogle steder gjorde arbejdet tæt på umuligt.

- Vi var nødt til at efterlade folk. Nogle gange er du nødt til at tage svære valg, siger han.

Holland takker vandprogram

I det sydlige Holland fortsatte myndigheder og beboere langs floden Maas lørdag kampen mod oversvømmelserne med sandsække og andre foranstaltninger.

Myndighederne forventer, at vandet snart ventes at toppe, og at det vil begynde at synke i Roermond fra søndag morgen og i Venlo fra søndag aften.

I Venlo, der ligger tæt op af grænsen til Tyskland, blev et hospital med 200 patienter evakueret som en præventiv foranstaltning, mens tusindvis af beboere blev opfordret til at forlade deres hjem i den hollandske by.

Trods skader, er der endnu ingen meldinger om omkomne i Holland eller ødelæggelser så omfattende som i Tyskland og Belgien.

Forklaringen kan – ud over geografien, som gav befolkningen mere tid til at forberede sig på oversvømmelserne – være særlige programmer udviklet i landet efter tidligere oversvømmelser.

- Til trods for rekordstore mængder vand er situationen omkring floden Maas under kontrol. Det skyldes blandt andet vores planlægningsprogram for vand, siger Eric van Beerendonk, talsmand for den hollandske regerings departement for vandproblemer, ifølge AFP.

Programmerne blev udviklet efter store oversvømmelser i Holland i midten af 1990'erne. Det betyder, at floderne får mulighed for at gå over deres bredder, og at vandet bliver spredt ud over store områder og ledt mod Nordsøen.

- I stedet for at bygge højere diger, giver vi reelt mere plads til, at floderne kan gå over deres bredder og brede sig, hvor det er muligt, lyder forklaringen.