Udland

Kan oversvømmelser som dem i Vesteuropa ske i Danmark?

Den tyske præsident tvivler ikke på, at det ekstreme vejr skyldes menneskeskabte klimaforandringer.

De seneste dages historiske oversvømmelser i Vesteuropa har haft alvorlige konsekvenser.

Store byområder er under vand, huse revet væk, familier evakueret, og indtil videre har vandmasserne kostet over 100 menneskeliv, og over 1000 er stadig savnet.

Det kan sætte gang i skræmmende tanker, for scenerne udspiller sig trods alt ikke ret langt væk. Kan det samme ske i Danmark?

Afgørende forskel

I princippet er svaret på det spørgsmål ja, fortæller TV 2 Vejrets Andreas Nyholm.

Men der er forskelle, der gør, at vi formentlig ikke får helt samme situation.

- Danmark er jo relativt fladt. I den her del af Tyskland er der meget kuperet, og når regnen løber ned af bjergsiderne, ser vi rekordvandstande i floderne, siger Andreas Nyholm.

Han bakkes op af TV 2 Vejret-kollegaen Jens Ringgård. Men indenfor de senere år har vi set, at landets store åer, såsom Gudenåen og Storå i Holstebro, er gået over deres breder ved kraftig regn.

Det sker oftere og oftere, siger han.

- Det skyldes, at det regner mere og i længere perioder og nedbøren er mere ekstrem. Og den øgede mængde regn er klimaforandringerne, siger han.

Tidligere var det normen, at der kom oversvømmelser ved skybrud herhjemme. Men nu ses det også ved længerevarende regn, fortæller meteorologen.

I Tyskland alene er der blevet sat 27 forskellige lokale regnrekorder.

I områder i Vesteuropa er der faldet mellem 80 og 150 millimeter regn på et døgn. Nogle steder er der faldet 250 millimeter regn.

Det svarer til, at der falder 250 liter vand på en kvadratmeter. Et skybrud defineres ved 15 millimeter regn på en halv time.

De store vandmængder har fået mange floder til at gå over deres bredder.

Er formentlig menneskeskabt

Store regnskyl som det i Vesteuropa hænger formentlig sammen med menneskeskabte klimaforandringer, siger Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på SDU.

- Sjældne hændelser (som store skybrud, red.) bliver mindre sjældne. Der er en tendens til, at vi vil se dem hyppigere fremadrettet, siger han.

Et kig i de meteorologiske historiebøger bekræfter, at vi generelt får mere nedbør.

- Vi har i Danmark over tid set mere nedbør i dag end sammenlignet med i 1880. Der falder 110 millimeter mere per år nu end dengang, siger Sebastian Mernild.

Massiv tysk støtte

Flere byer ligger i ruiner efter de seneste dages ødelæggende vandmasser.

Den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, er klar i spyttet. Han mener, at den aktuelle situation i Tyskland er en påmindelse om at sætte hårdt ind mod klimaforandringerne.

- Kun hvis vi tager kampen op mod klimaforandringerne, kan vi begrænse ekstreme vejrforhold, som dem vi ser nu, lød det fredag fra Steinmeier.

Den tyske regering har lovet massiv støtte til de ødelagte områder. Myndighederne bruger ordet "naturkatastrofe".

Der bliver advaret om, at dødstallet kan stige yderligere, i takt med at der bliver fundet flere omkomne.