Storbritanniens genĂĄbning truer hele verdenssundheden, mener flere eksperter

Fredag er Storbritannien blevet farvet rødt i Udenrigsministeriets rejsevejledning, mens smittetilfældene i landet slår rekord.

Smitten med coronavirus er stærkt stigende i Storbritannien lige nu. Alligevel ser landet frem imod en fuld genåbning allerede på mandag.

Og det har nu fĂĄet statslige rĂĄdgivere fra flere store lande som New Zealand, Israel og Italien samt 1200 coronaeksperter op af stolene.

Jeg mener, at strategien om at lade Delta-varianten sprede sig uhæmmet er morderisk

William Hasseltine, amerikansk coronaekspert

De advarer om, at en ophævelse af restriktionerne i det smitteramte Storbritannien vil være en trussel mod hele verdens sundhed.

- Vi mener, at regeringen udfører et farligt og uetisk eksperiment, og vi opfordrer den til at stoppe planerne om at ophæve restriktionerne, skriver de 1200 forskere blandt andet i et fælles brev, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Frygter nye varianter

Én af forskerne, som har skrevet under på brevet, er den amerikanske coronaekspert William Hasseltine. Han er stærkt kritisk overfor den forestående genåbning.

- Jeg mener, at strategien om at lade Delta-varianten sprede sig uhæmmet er morderisk. Man er vidende om, at man gør noget, der vil resultere i tusindvis - hvis ikke titusindvis - af dødsfald, siger han til AFP.

Forskerne frygter især, at en endnu større smittespredning vil give plads til, at vaccine-resistente varianter af coronavirus kan udvikle sig, når virussen spreder sig i en befolkning, som er blevet stukket med en coronavaccine.

Vaccineudrulningen er nemlig allerede i fuld gang i Storbritannien. Ifølge myndighederne har alle indbyggere i Englands vaccinationsprogram som minimum fået tilbudt det første stik mod coronavirus på mandag, hvor den store genåbning er planlagt til.

SlĂĄr kedelig rekord

Samtidig har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, tidligere advaret imod, at regeringer som Storbritanniens dropper deres restriktioner.

Organisationen kalder det en ”farlig antagelse”, at lande, der har vaccineret store dele af befolkningen, nødvendigvis kan kontrollere stigninger i indlæggelser og dødsfald.

Men Storbritanniens premiereminister, Boris Johnson, ser netop det høje antal stik i landet som en anledning til blandt andet at genåbne nattelivet og lade borgerne droppe maske- og afstandskrav.

Det sker på trods af, at der fredag blev registreret 51.870 smittetilfælde med coronavirus i Storbritannien. Et antal, som er det højeste siden 15. januar, hvor vinteren var over unionen og langt færre havde fået et stik.

Samtidig stiger antallet af indlagte på hospitaler og intensivafdelinger. Men hverken det eller eksperternes opråb ser ud til at sætte en stopper for Johnsons restriktionsløse planer.

Rødt i rejsevejledningen

Den eksploderende smitte kobles for alvor til Delta-variantens fremmarch på de britiske øer, hvor den i sidste uge tegnede sig for 99 procent af smitten ifølge Public Health England.

En udvikling, der også fredag fik det danske Udenrigsministerium til at farve hele Storbritannien - med undtagelse af Wales - rødt i deres rejsevejledning.

Det betyder, at Udenrigsministeriet helt fraråder rejser til landet. Tager man alligevel afsted, vil man ved hjemkomst blandt andet blive mødt med krav om test og isolation.