Udland

Mindst 103 døde i Tyskland efter uvejr - mangler fortsat at få kontakt til flere end tusind

Det voldsomme vejr ser ud til at vende, fortæller TV 2 Vejret. Fredag lyder vejrmeldingen, at der vil komme tørvejr og kun lette byger i områderne.

Dødstallene og antallet af savnede stiger fortsat i Vesttyskland og Belgien, efter kraftig regn har forårsaget massive oversvømmelser.

Mindst 103 personer forventes at have mistet livet i Tyskland efter fundet af mindst 43 døde i delstaten Nordreihn-Westfalen og mindst 60 døde i delstaten Rheinland-Pfalz.

Og politiet frygter, at der er flere.

I Belgien griber katastrofen også om sig. Mindst 15 personer er døde, og i regionen Vallonien er der blevet rapporteret om vandmasser i førstesals højde.

Bekymret for campingpladser

I delstaten Rheinland-Pfalz, hvor TV 2s nordiske korrespondent Jesper Zølck befinder sig, mangler man at få kontakt med over 1300 personer.

- Der er formentlig mange, som ikke har været i kontakt med myndighederne, ganske enkelt fordi de ikke har mobilforbindelse. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er i fare, siger han.

Befinder du dig i områderne?

Befinder du dig i de oversvømmede områder? Så hører TV 2 gerne fra dig på 1234@tv2.dk.

Han fortæller, at de tyske myndigheder torsdag aften var bekymret for nogle campingpladser, der løber langs floden Bonn.

Myndighederne kunne ikke få kontakt til campingpladserne, og på grund af oversvømmelserne har det været svært at sende redningsmandskab ind. Ifølge Jesper Zølck arbejder man i skrivende stund stadig på at komme dertil.

Holland og Luxembourg er også ramt

Tusindvis af borgere er i løbet af torsdagen blevet evakueret eller opfordret til at forlade deres hjem.

I den belgiske by Liège er knap 200.000 indbyggere blevet opfordret til at forlade byen og søge i sikkerhed fra vandmasserne.

De knap 200.000 indbyggere i den belgiske by Liege er blevet opfordret til at forlade byen og søge sikkerhed fra oversvømmelserne. Video: Louise Bolvig Hansen

Også dele af Holland og Luxembourg er nu berørt af naturkatastrofen, hvor floder er gået over deres bredder, og veje er spærret.

Myndighederne frygter blandt andet, at floden Mass, som både løber gennem Belgien og Holland, vil oversvømme flere boligområder, der grænser op til floden.

- Værre end et bombeangreb

Borgere fra de ramte områder fortæller om kaotiske tilstande.

- Det, vi er vidner til nu, er værre end et bombeangreb, siger Rosa Lahagner, der bor i den historiske kurby Bad Münstereifel.

Hjem og hele byer er henlagt i ruiner. De voldsomme mængder regn har medført enorme skader på ejendomme, og mange borgere har været nødt til at søge tilflugt på tage eller i træer.

Korrespondent Jesper Zølck fortæller, at de lokale, han har snakket med, har været meget overraskede over, hvor pludselig vandmasserne er steget.

- Man kan se fundamenter af bygninger, men der er ingen huse ovenpå dem, siger han og oplyser, at der er i byen Adenau er mindst seks huse, der er kollapset.

Flere lande tilbyder deres hjælp

Tysklands Kansler Angela Merkel har meldt ud, at der vil blive sendt både mandskab og økonomisk hjælp til området.

- Min medfølelse og mit hjerte er med alle dem, der i denne katastrofe har mistet deres kære eller stadig bekymrer sig om de savnedes skæbne, sagde kansleren torsdag under et besøg hos den amerikanske præsident Joe Biden i Det Hvide Hus i USA.

- De vil forstå, mine damer og herrer, at også her i Washington er mine tanker hos menneskene i mit hjemland, hos folk i oversvømmelsesområderne i Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz, sagde den tyske forbundskansler på sit besøg Det Hvide Hus.

I Belgien er soldater sat ind, og det belgiske luftvåbens helikoptere er sendt i luften.

Den franske indenrigsminister skrev torsdag på sin Twitter, at Frankrig har sendt 40 brandmænd til Belgien, der kan hjælpe med at evakuere borgerne.

Også Danmark har tilbudt sin hjælp, fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Fra dansk side har vi tilbudt vores hjælp til områderne, såfremt der er ønske om enten materiel-hjælp eller særligt mandskab, som vi råder over og kan sende afsted med kort varsel, skriver ministeren på Facebook.

Bedre vejr i vente

På blot 48 timer har flere områder fået, hvad der svarer til to måneders regn.

Det seneste døgn er der sat 27 nedbørsrekorder, fortæller Andreas Nyholm, der er meteorolog på TV 2 Vejret.

Fredag morgen var meldingen fra TV 2 Vejret, at vejret er på vej til at vende til det bedre i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor der kun ventes lette byger.

Mere uvejr truer dog fredag i delstaten Rheinland-Pfalz og nabo-delstaten Saarland.

Den tyske pendant til DMI advarer fredag morgen om lokale tordenvejr med kraftig regn på 15-25 millimeter samt hagl og vindstød af stormstyrke. Det skriver Bild.

I det sydøstlige Tyskland forventer man op til 40 millimeter regn, og derfor er der risiko for lokale oversvømmelser i det område.

Trods de tyske adsvarsler er det dog ikke nær så slemt som de seneste dage.