Udland

12 handicappede druknede i deres senge i tysk landsby

Tusindvis af mennesker i Tyskland og Belgien blev fanget i vandmasserne. I Tyskland døde 12 handicappede i deres senge.

Vandet stod Laetita Colin til midt på brystet, da hun opgav at redde sit hus og begyndte at vade væk gennem vandmasserne.

Den belgiske kvinde bor i byen Verviers, tæt på grænsen mellem Belgien og Tyskland.

Nok så vigtigt ligger byen ved floden Vesdre, som det vedholdende regnvejr i området har fået til at gå over sine bredder og flyde ud i byens gader.

Dermed var hun en af de mange tyskere og belgiere, der blev overrasket over de voldsomme vandmasser og pludseligt fandt sig selv i en kamp for sine ejendele – og i sidste ende for at redde livet.

- Klokken fire i nat begyndte vandet at stige. Jeg fik alarmeret min partner, og det lykkedes os at få bilen ud af garagen og få flyttet nogle få ting op på første sal, fortalte hun efterfølgende til tv-stationen Sky News.

Men så tvang vandet parret til at ændre beslutning.

- Vi blev nødt til at komme afsted, fordi vandet steg så hurtigt inde i huset, fortæller hun.

De var selv i stand til at komme væk ved at vade gennem flodvandet, der på det tidspunkt nåede dem til midt på brystet.

Laetita Colins oplevelse fandt sted, blot få kilometer nede ad floden fra nabobyen Pepinster.

Her indtraf en af de alvorligste ulykker under oversvømmelserne i Belgien, da tre ældre mennesker druknede under en mislykket redningsaktion. Redningsfolk havde hentet de tre strandede personer i en lille båd, men da de skulle sejles i sikkerhed, kæntrede båden og de tre forsvandt, fortæller Sky News.

12 druknede i deres senge

På den tyske side af grænsen indtraf den måske største enkeltkatastrofe under de aktuelle oversvømmelser på et bosted for svært handicappede i landsbyen Sinzig i delstaten Rheinland-Pfalz.

Her druknede 12 handicappede torsdag aften i deres senge, da vandet steg og forhindrede personalet i at nå frem til deres hus, skriver avisen Bild.

Direktøren fra det privatejede bosted Stefan Möller fortæller, at nattevagten befandt sig i et nabohus.

- Brandvæsenet bad om, at bygningen skulle evakueres. Men da vores medarbejder var på vej, kom flodbølgen, og han kunne ikke komme ud at hjælpe, siger han til Bild.

Selvom bostedet i landsbyen Sinzig ligger 100 meter fra floden Ahr, så kom vandmasserne strømmende så pludseligt og kraftfuldt ind i landsbyen, at det ikke lykkedes at få hjælp frem til de 12 beboere.

- Det er forfærdeligt. Vores medarbejdere er traumatiserede, men arbejder stadig, fordi der også er andre beboere at tage sig af, siger direktøren.

Stod på en bro hele natten

Nogle få kilometer fra den tysk-belgiske grænse, i Altenburg sydøst for Bonn, oplevede familien Hyseni en rædselsnat, da deres hus blev oversvømmet.

- Onsdag ringede mine døtre til mig og fortalte, at vandet allerede var nået op til første sal, fortæller faderen Shefik Hyseni til avisen Bild.

Da han nåede hjem, var der imidlertid så meget vand omkring huset, at det var umuligt for ham at komme frem.

- Jeg talte sidste gang med dem i telefon ved ni-tiden om aftenen. Derefter forsvandt forbindelsen, fortæller han.

Shefik Hyseni tilbragte derefter en hel, nervepirrende nat på en bro i nærheden, hvorfra han kunne se huset, hvor døtrene på 17 og 13 år sad så højt oppe i huset, de kunne, mens vandet fossede ind i stueetagen.

Først i løbet af torsdagen kom redningen, da en redningshelikopter nåede frem til døtrene.

- Vi har grædt. Nu skal vi bare se, hvad der er tilbage af huset, siger Shefik Hyseni til Bild.

De bekræftede dødstal er nu 103 i Tyskland og mindst 23 i Belgien.