Udland

Tusindvis demonstrerer imod vaccinekrav i Frankrig

Mandag indførte den franske regering et krav om, at sundhedspersonale lader sig vaccinere mod covid-19.

Tusindvis af mennesker er onsdag gået på gaden i hele Frankrig for at demonstrere mod nye coronarestriktioner, som præsident Emmanuel Macron indførte mandag.

Flere steder har politiet brugt tåregas for at sprede demonstranter, blandt andet i den franske hovedstad, Paris.

Demonstranterne er utilfredse med de nye regler, som kræver, at sundhedspersonale lader sig vaccinere, og at de fleste skal medbringe et coronapas på offentlige steder.

Har været 19.000 mennesker på gaden

Flere af demonstrationerne i Frankrig begyndte onsdag morgen i Paris, hvor den årlige militærparade for den traditionelle Bastilledag også fandt sted.

I Paris var der mødt omkring 2250 mennesker op, mens der også har været demonstrationer i byerne Lyon, Bordeaux og Strasbourg. I alt har der været omkring 19.000 mennesker på gaden.

Ifølge indenrigsministeriet er der blevet anmeldt 53 protester over hele landet.

- Dette er i frihedens navn, lyder beskeden fra demonstranterne.

Politiet i Paris oplyser, at den varslede protestrute ikke er blevet respekteret, og der er blevet kastet med genstande under demonstrationen. Der er også blevet sat ild til containere, lyder det.

Sundhedspersonale uden vaccine må ikke arbejde eller modtage løn

Siden meldingen om vaccinekravet har et rekordstort antal franskmænd booket tid til at få en vaccine mod coronavirus.

Fra midten af september vil franske sundhedsmedarbejdere blive tjekket for, om de er blevet vaccineret mod coronavirus.

- Hvis vi ikke gør noget nu, så vil antallet af smittetilfælde og antallet af indlæggelser på hospitalerne stige, sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i en tale på fransk tv mandag.

Ifølge den franske sundhedsminister, Olivier Véran, vil sundhedspersonale, der ikke er vaccineret fra midten af september, hverken få lov til at arbejde eller modtage løn.

Samme dag, som reglerne blev offentliggjort i Frankrig, oplyste den græske regering om et lignende vaccinekrav.

Her vil kravet gælde fra begyndelsen af september. For personale på landets plejehjem vil der blive stillet krav om vaccination med det samme.

I Danmark er det frivilligt, om sundhedspersonale ønsker at blive vaccineret. Men det bliver anbefalet af myndighederne, som også har prioriteret at tilbyde vacciner til sundhedspersonale som en af de første befolkningsgrupper.