Udland

Handicapindgange, tælleapparater og bestikkelse – sådan kom tilskuere uden billet ind på Wembley

Flere fans beskriver, hvordan de planlagde stormen på Wembley i dagene op til EM-finalen.

Tilskuere uden billet tiltvang sig adgang til søndagens EM-finale på Wembley ved at storme handicapindgange, bestikke kontrollører og ved at mase sig gennem tælleapparaterne sammen med betalende tilskuere.

Og nu hagler kritikken ned over politi og kontrollører på stadionet.

Formanden for Underhusets kulturudvalg, Julian Knight, kalder blandt andet håndteringen af EM-finalen for en "fuldstændig rodebutik".

- Det er nærmest svimlende, at det har fået lov til at ske, siger han til BBC.

Politiet afviser imidlertid, at man kunne have forudset stormen på Wembley.

Kvæstede betjente

Jane Connors er underkommissær hos Metropolitan Police og var den ansvarlige for politiindsatsen omkring stadion. Hun siger til Sky News, at politiet forud for EM-finalen havde gennemført den "mest betydelige og omfattende" planlægning, de nogensinde havde lavet i forbindelse med en fodboldkamp.

Twitter: Fodboldfans i kamp med politi og kontrollører uden for Wembley:

Hun peger samtidig på, at 19 betjente blev kvæstet, og at der blev foretaget 26 anholdelser omkring Wembley.

- Jeg kan ikke acceptere den udlægning, at politiets indsats skulle være en fiasko, siger hun til mediet.

"Wembley fidusen"

Men faktum er imidlertid, at et antal tilskuere kom ind på Wembley uden billet. Talspersoner for Wembley omtaler det som "en lille gruppe", men andre mener, at flere tusinde billetløse tilskuere satte fod på tribunerne.

Flere medier som BBC skriver også, at politi og kontrollører kunne være advaret om stormen på forhånd. I dagene op til finalekampen opstod der nemlig flere chatgrupper på internettet, hvor fans diskuterede og planlagde de bedste måder at tiltvinge sig adgang til Wembley.

Planerne blev kaldte The Wembley Jib (Wembley-fidusen) og blev omtalt ganske åbenlyst.

De britiske medier har siden forsøgt at kortlægge, hvordan stormen på Wembley foregik gennem samtaler med anonyme fans, der selv var med til kampen.

Chatgrupper lagde planer

En 24-årig mand fortæller til avisen The Guardian, hvordan det lykkedes for ham og hans kammerater at trænge ind til finalen. Han var selv meget aktiv i de forskellige chatgrupper og havde oprettet sin egen gruppe med omkring 200 medlemmer.

Her blev der lagt billeder af ægte billetter op, som medlemmerne kunne printe ud og udfylde med deres eget navn. Det var ifølge den 24-årige tilstrækkeligt til at snyde sig inden for det sikkerhedshegn, der var rejst omkring Wembley.

Inde på stadion fulgte han nøje med i de forskellige chatgrupper, hvor der hele tiden blev lagt tips op om, hvor sikkerheden var særligt dårlig, eller hvor der var kontrollører, der lod sig bestikke.

Den 24-årige fortæller, at han havde taget 250 pund (næsten 2200 danske kroner) med, som han kunne bruge til bestikkelse.

Han fik imidlertid aldrig brug for pengene. Der viste sig nemlig en anden mulighed, da døren til en handicapindgang blev åbnet. En stor gruppe tilskuere stormede indgangen og kom ind på stadion derigennem. Selv gætter den 24-årige på, at omkring 300 tilskuere uden billet kom ind på den måde, skriver The Guardian.

Penge i kontrollørens lomme

Andre kom ifølge The Guardian ind ved at bestikke kontrollører.

Nogle slap med at betale 20 pund (175 danske kroner) i bestikkelse, mens andre betalte op mod 120 pund (1050 danske kroner), har de siden fortalt i chatgrupperne.

En fan, der måtte betale sidstnævnte beløb, fortæller til mediet, hvordan det foregik:

- Kontrolløren gav mig besked om at stikke pengene i hans lomme, mens han kropsvisiterede mig. Det var sandsynligvis flere penge, end han tjente på hele sin vagt. Penge er magt, siger han.

En tredje gruppe uden billet tiltvang sig adgang ved at mase sig gennem tælleapparaterne sammen med betalende tilskuere. Det førte ifølge The Guardian i flere tilfælde til slagsmål mellem tilskuere med billet og tilskuere uden billet.

Tilskuere trampet på

Indenfor på stadion fortsatte balladen. Nogle tilskuere uden billet kunne finde sig et ledigt sæde, fordi stadion på grund af coronarestriktioner ikke var udsolgt. Andre stjal pladser fra betalende tilskuere eller sad på trapper og handicappladser.

Twitter: Manden, der er blevet et symbol på den hæmningsløse, britiske fodboldtilskuer var på forsiden af The Sun med et tændt romerlys i enden:

De britiske aviser har siden bragt mange eksempler på vold og kamp om pladserne. For eksempel blev den britiske landsholdsspiller Harry Maguires far løbet over ende og trampet på, da en gruppe billetløse tilskuere kom ind på det afsnit, der var reserveret til spillernes familier.

Som resultat måtte faderen se sønnens finalekamp med to ribben, der måske var brækket, og besvær med at trække vejret, skriver avisen The Sun.

Hvad med VM 2030?

I England er mange fans bekymrede for, hvad tumulten i forbindelse med EM-finalen skal betyde for fremtiden. Det europæiske fodboldforbund har krævet en grundig undersøgelse af, hvad der gik galt.

Og det tegner ikke godt for den britiske ambition om at blive vært for fodbold-VM i 2030, skriver avisen The Independent.

Ifølge formanden for Underhusets kulturudvalg, Julian Knight, har Storbritannien kun en reel chance for at få tildelt VM 2030, hvis briterne opnår det europæiske fodboldforbund UEFA's helhjertede opbakning.

- Uden den opbakning er vores ansøgning en død sild. Og jeg tror, at vores temmelig lille chance for at få den opbakning er blevet endnu mindre efter begivenhederne på Wembley, siger Julian Knight.