Udland

Våbenhandler trækker Legopistol tilbage

Pistolen er blevet affyret ved en våbenfestival og kunne i en kortere periode købes.

Efter en tur med Legos advokater har den amerikanske våbenfabrikant Culper Precision valgt at stoppe salget og markedsføringen af en pistol, der ligner, den er bygget af legoklodser.

Det skriver BBC.

Salget er stoppet, da Lego har krævet det.

Det skete ifølge Washington Post, fordi flere foreninger, der kæmper mod udbredelse af våben i USA, har klaget.

- Dette her er mere end uansvarligt og farligt. Selv når våben ikke ligner legetøj, kommer børn til at bruge dem, skriver stifteren af foreningen Moms Demand, Shannon Watts, eksempelvis.

Til Washington Post beskriver ejeren af Culper Precision, Brandon Scott, Legos henvendelse som "høflig, men kontant". Han siger, at han blev rådgivet af sin advokat om, at Lego nok havde en sag, hvis selskabet fortsatte salget.

- Vi har kontaktet virksomheden, og de har indvilliget i at fjerne produktet fra deres hjemmeside og ikke producere eller sælge lignende produkter i fremtiden, skriver Lego-koncernen i en mail til TV 2 om sagen.

#Legogun og retten til at bære våben

Den Lego-lignende pistol 'Block19' – et ordspil på den noget kedeligere udseende men ligeledes dødbringende pistol 'Glock19' – var kun til salg kort tid, og Brandon Scott siger, at der er solgt "under 20" af den.

På Culper Precisions hjemmeside såvel som Instagram kan man dog fortsat finde flere billeder af pistolen – samt screenshots af nogle af de artikler, der er skrevet om sagen.

I opslaget herover forklarer Culper Precisions, at de har limet legoklodserne på pistolen, og at løsningen har holdt, selvom pistolen er blevet affyret ved en våbenfestival i delstaten Utah.

Til trods for at virksomheden nu har fjernet muligheden for at købe den skræddersyede Block19-pistol, har Brandon Scott fastholdt over for blandt andet Washington Post, at kritikken er helt forfejlet.

I en længere tekst på virksomhedens hjemmeside står der eksempelvis, at de får "kvalme over de sidste 30-40 års udvikling", hvor selskabet mener, at retten til at bære våben er knægtet af frygt for kritik.

Samtidig forsvares retten til at bære våben adskillige gange i teksten, hvor Culper Precisions også skriver:

- Vores forretning består af at forvandle skydevåben med en kendt værdi til en personaliseret og uvurderlig skat til en rimelig pris. Folk har ret til at skræddersy deres ejendom til at se ud på lige den måde, de ønsker det.

Ifølge Washington Post har Culper Precisions og Brandon Scott været omhyggelige med ikke at nævne danske Lego noget sted på sin hjemmeside.

I mindst ét Instagramopslag bruger de dog hashtags som #Legos, #Legoglock og #Legogun.