Coronavirus

Smitten stiger hastigt i flere populære ferielande

Mens nogle lande fortsætter lempelser af coronarestriktionerne, har andre nu trukket håndbremsen. Få overblikket her.

Smitten med coronavirus har de seneste uger været stigende i Danmark, og mange steder rundt om i Europa er billedet det samme.

Det er især den smitsomme Delta-variant, som efter sit indtog har vendt udviklingen efter flere måneder med nedadgående smittekurver.

Samtidig har mange lande i samme periode ophævet eller lempet deres coronarestriktioner, og sommerturister er igen begyndt at krydse landegrænserne, hvilket har givet gode vilkår for smittespredning.

Mens lande som Frankrig og Italien endnu kun oplever en svagt stigende smittekurve, har Spanien og Portugal set en stor stigning i smitten siden juni, og i Holland og Grækenland er smitten nærmest eksploderet på få uger.

Der er også stor forskel på, hvordan landene har reageret på de ændrede smittemønstre.

Hvor nogle står fast og fortsætter lempelserne, vælger andre nu at trække i håndbremsen og indføre nye restriktioner.

Herunder kan du få overblikket over situationen i syv af landene.

HOLLAND

Smittetallene i Holland nåede i weekenden det højeste niveau i år. Det sker, bare to uger efter at stort set alle Hollands restriktioner blev løftet, og på et pressemøde mandag undskyldte premierminister Mark Rutte for at have genåbnet landet for tidligt.

Holland har nu indført nye begrænsninger for barer, restauranter og natklubber i et forsøg på at stoppe smittestigningen, der primært bliver drevet frem af unge mennesker.

Samtidig har regeringen aflyst og udskudt flere planlagte festivaler og større begivenheder indtil 14. august.

SPANIEN

Spanien har ad flere omgange været hårdt ramt under pandemien, men efter måneder med smitten under kontrol, er den steget kraftigt de seneste uger.

Landet ophævede i maj sin undtagelsestilstand efter et halvt år, hvilket ifølge flere eksperter har ført til en mere løssluppen tilgang blandt særligt de unge i Spanien. Også ankomsten af udenlandske turister vurderes at have spillet en rolle.

I de to regioner Valencia og Catalonien annoncerede myndighederne mandag nye restriktioner. I Catalonien betyder det blandt andet tidligere lukketid på barer og restauranter og et forsamlingsloft på ti personer, mens der i Valencia er indført udgangsforbud om natten i mere end 30 byer, skriver Reuters.

PORTUGAL

Efter en længere periode med lave smittetal ramte Portugal i weekenden et niveau, der ikke er set siden februar, hvor landet sidst var under en streng nedlukning.

Da smitten igen tog fart, beordrede regeringen for to uger siden, at restauranter skal lukke efter frokost i weekender, efter de i forvejen var pålagt at lukke senest 22.30.

Der er også begrænsninger for antal gæster per bord. Fra og med denne uge er der også indført krav om, at gæster skal kunne fremvise gyldigt coronapas på alle indendørsbarer og -spisesteder i 60 kommuner med høj smitte.

De portugisiske myndigheder gennemgår hver torsdag restriktionerne i landet og vurderer, om der skal ophæves regler eller tilføjes nye.

GRÆKENLAND

Efter mange uger med faldende smittetal ophævede Grækenland en lang række af sine restriktioner for blandt andet tilrejsende turister og krav om mundbind.

Men en eksplosion i smitten siden slutningen af juni fik mandag premierminister Kyriakos Mitsotakis til at annoncere nye tiltag, herunder obligatorisk vaccination for alt landets sundhedspersonale, og samtidig vil alle ikke-vaccinerede personer blive nægtet adgang til indendørsfaciliteter.

Derudover vil spillesteder og lignende ikke få tilladelse til stående publikum over sommeren, mens cafeer og restauranter fortsat kun vil kunne tilbyde udendørsservering - dog med mulighed for flere borde.

STORBRITANNIEN

Trods stigende smittetal har den britiske regering varslet fuld genåbning fra 19. juli. Det betyder blandt andet et farvel til de regler, der pålægger indbyggere i England at holde afstand til andre, bære mundbind og i mange tilfælde arbejde hjemmefra. Også natklubber kan snart genåbne.

Egentlig skulle restriktionerne være lempet allerede i juni, men en stigning i antallet af smittetilfælde fik dengang premierminister Boris Johnson til at udskyde den fulde genåbning.

Fra 19. juli har alle indbyggere i Englands vaccinationsprogram som minimum fået tilbudt den første vaccine mod coronavirus, og derfor vil myndighederne lade det være op til befolkningen selv at beslutte, hvordan de herfra vil håndtere virussen.

ITALIEN

Efter 15 uger med faldende smittekurver vendte udviklingen i sidste uge i Italien. Der er dog store regionale forskelle, og i nogle italienske regioner er smitten fortsat faldende.

Italien har siden 28. juni lettet på mange af sine coronarestriktioner, men der er stadig nogle gældende regler, herunder krav om social afstand og påbud om at bære mundbind indendørs og på tætbefolkede steder udendørs.

Den italienske sundhedsminister, Roberto Speranza, advarede i sidste uge om, at pandemien ikke er ovre, og bad befolkningen om fortsat at hjælpe med at begrænse smittespredningen.

FRANKRIG

Smitten er så småt igen på vej op i Frankrig, hvor myndighederne i juni ophævede nedlukningen af landet.

Her fjernede man kravet om at bære mundbind udendørs, natlige udgangsforbud blev ophævet, og festivaler og koncerter er igen tilladt. Fra 9. juli har også natklubber været genåbnet.

Den stigende smitte skaber dog bekymring for en fjerde bølge i Frankrig, og mandag annoncerede præsident Emmanuel Macron derfor nye restriktioner.

Fra næste måned skal man kunne fremvise et gyldigt coronapas på alle barer og spisesteder, langdistancetog og indkøbscentre, mens vaccination bliver obligatorisk for sundhedspersonale.