Coronavirus

Obligatorisk vaccination af fransk sundhedspersonale

Præsident Macron mener, at Frankrig skal nå en vaccinationsgrad på næsten 100 procent i befolkningen.

Inden midten af september skal alle sundhedsmedarbejdere og alt frontpersonale i Frankrig, være vaccineret.

Det har præsident Emmanuel Macron mandag sagt på et pressemøde.

- Hvis ikke vi gør noget nu, så kan vi forvente, at både smitte- og indlæggelsestal vil stige. Det er en kamp mod tiden, når vi har med Delta-varianten at gøre, siger han.

Den obligatoriske vaccination af de pågældende medarbejdere starter nu, men først fra september vil der blive indført kontrol, ligesom medarbejdere, der ikke er vaccineret, risikerer bøder eller andre sanktioner.

100 procent skal vaccineres

Selvom det endnu ikke er hele befolkningen, der pålægges at lade sig vaccinere, så udelukker præsidenten ikke, at det kan komme på tale.

- Der kan dog komme en tid, hvor vi må spørge os selv, om det skal være obligatorisk for alle franskmænd, siger Emmanuel Macron.

- Målet er tæt på en 100 procents vaccinationsrate i befolkningen, hvis vi skal klare os igennem.

Han vil blandt andet nå målet ved at opsætte vaccinationscentre over hele landet og ved at iværksætte en kampagne for de ældre skoleelever, når de vender tilbage efter sommerferien.

Franske forskere anslår, at hvis pandemien skal under kontrol, så skal mindst 90 til 95 procent af befolkningen vaccineres. På nuværende tidspunkt er det kun omkring halvdelen af landets befolkning, der har fået første stik. Regeringen forventer dog, at to tredjedele af franskmændene er fuldt vaccineret ved udgangen af august. Det skriver France 24.

- Hvis folk venter til efter ferien med at blive vaccineret, så vil det være for sent, siger en fransk epidemiolog til mediet.

Coronapas og restriktioner

Frankrig oplever en stor genopblusning i smitten, og selvom Emmanuel Macron fortsat mener, at landet har pandemien under kontrol, så har han valgt at skærpe restriktionerne.

Blandt andet indføres der et coronapas eller et vaccinationspas som allerede fra næste uge skal bruges, hvis man eksempelvis skal i forlystelsesparker eller til koncert. Og det gælder også for turister.

- Fra august skal passet desuden bruges på cafeer eller restaurant, i storcentre, på hospitaler og i offentlig transport. Det gælder for alle. Uanset om man er kunde eller medarbejder, siger præsidenten.

Tidligere gjaldt de regler for arrangementer, hvor der var mere end 1000 deltagere. Samtidig gjorde han klart, at borgere selv skal betale for PCR-test fra efteråret.

Obligatoriske vacciner i Grækenland

Som i Frankrig, har de i Grækenland besluttet, at det skal være obligatorisk for medarbejdere på landets plejehjem at blive vaccineret. Personalet har frem til starten af september til at blive vaccineret.

Tidligere i år gjorde Italien det ligeledes obligatorisk for sundhedspersonale at blive vaccineret.

I Danmark er det frivilligt, om sundhedspersonale ønsker at blive vaccineret. Men det bliver anbefalet af myndighederne, som også har prioriteret at tilbyde vacciner til sundhedspersonale som en af de første befolkningsgrupper.