Udland

Bolsonaro er i gang med stor nedsmeltning, skriver aviser

Ikke meget går i øjeblikket Jair Bolsonaros vej, og et flertal af brasilianerne udtrykker nu utilfredshed med præsidenten.

Presset på Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, ser ud til bare at vokse for hver dag, der går.

Søndag trak den store konservative avis O Estado de Sao Paulo støtten til den nationalkonservative præsident og erklærede i en leder, at Bolsonaro "ikke længere opfylder betingelserne for at kunne blive på posten".

Alt går imod Bolsonaro, og han håndterer det dårligt

Eliane Cantanhede, politisk kommentator, O Estado de S Paulo

Det er særligt sager om muligt embedsmisbrug og korruptiuon samt Bolsonaros håndtering af coronapandemien, som har vakt befolkningens vrede og fået opbakningen til at dale.

De seneste uger er titusindvis af brasilianere gået på gaden for at udtrykke deres utilfredshed, og en ny meningsmåling viser historisk stor modvilje mod præsidenten.

- Det her er Jair Bolsonaros værste øjeblik. Han smelter sammen, og det samme gør folkets tanker om ham, siger Eliane Cantanhede, politisk kommentator for O Estado de Sao Paulo, til The Guardian.

Tilsvarende lyder det fra en anden af landets store aviser Folha de Sao Paulo, der skriver, at Bolsonaro befinder sig midt i "en storstilet nedsmeltning".

Utilfredsheden vokser

Det var en måling fra analyseinstituttet Datafolha, der torsdag i sidste uge viste, at 51 procent af de brasilianske vælgere nu misbilliger Bolosonaros handlinger som præsident.

Det er en stigning fra 45 procent ved en lignende måling i maj og første gang, at der er flertal mod præsidenten, siden han kom til magten i januar 2019.

Andelen af brasilianerne, der mener, at Bolsonaro bør stilles for en rigsret, er steget fra 49 til 54 procent, og hele 63 procent svarer nu, at de mener, at han er uegnet til at lede landet.

Mange vælgere anser præsidenten som "uærlig, uoprigtig, inkompetent, uforberedt, ubeslutsom, autoritær og svag", skriver Folha.

Problemerne hober sig op

66-årige Jair Bolsonaro blev valgt på en Trump-lignende retorik med løfter om at sætte ind mod korruption og dræne den politiske sump i Brasilien.

Derfor ramte det ham ekstra hårdt, da en af Brasiliens største hjemmesider UOL i denne måned offentliggjorde en række historier om, at Bolsonaro selv stod i spidsen for systematiseret underslæb gennem sine næsten 30 år som politiker i landets parlament fra 1991 til 2018.

I har heller ikke nogen beviser for, at der ikke foregår svindel

Jair Bolsonaro, Brasiliens præsident

Efterfølgende har en kommission i det brasilianske senat afdækket, at Bolsonaro formentlig havde kendskab til en sag om omfattende korruption i forbindelse med en milliardaftale om indkøb af coronavacciner.

- Ved I, hvad mit svar til det er? Jeg vil skide på kommissionen. Jeg vil ikke svare på noget, sagde præsidenten i sidste uge i et interview ifølge nyhedsbureauet AFP.

Netop coronavacciner var i forvejen et ømtåleligt emne i Brasilien, hvor udrulningen af vaccineprogrammet er gået langsomt, og kun 14 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

Forinden har Bolsonaro gennem længere tid fået massiv kritik for sin håndtering af coronapandemien, hvor over en halv million mennesker – 533.448 – er døde med covid-19 i Brasilien.

- Alt går imod Bolsonaro, og han håndterer det dårligt, siger Eliane Cantanhede til The Guardian.

Måling spår stort nederlag

Noget tyder da også på, at den brasilianske præsident selv kan mærke presset.

På det seneste har han optrappet sin retorik omkring påstået valgsvindel, og han antyder, at valget næste år kan blive aflyst, hvis valgsystemet ikke ændres.

- Folk siger, at jeg ikke har nogen beviser for svindel. Men I har heller ikke nogen beviser for, at der ikke foregår svindel, sagde han i forrige uge ifølge nyhedsbureauet AP.

Problemerne står således i kø for Jair Bolsonaro frem mod næste års præsidentvalg i Brasilien, hvor han skal forsøge at overbevise vælgerne om at forlænge hans mandat med yderligere fire år.

Ved forrige valg fik han 55 procent af stemmerne, men i målingen fra Datafolha står Bolsonaro til at tabe til den tidligere præsident Luiz Inácio 'Lula' da Silva med omkring 20 procentpoint.

- Det bliver det brasilianske folk, som befrier sig selv for Bolsonaro, sagde Lula for nylig til The Guardian efter at have fået annulleret en dom for korruption.

Valget afholdes efter planen i oktober 2022.