Udland

- Det er nogle meget, meget store tal, siger dansk ekspert om britisk smitteeksplosion

På trods af hastigt stigende smittetal har regeringen planer om at sløjfe krav om mundbind og andre restriktioner om en uge.

Antallet af smittede med coronavirus stiger og stiger hver dag i Storbritannien.

Fredag blev 35.707 konstateret smittet. Det er over 3000 flere end dagen før og det højeste tal siden slutningen af januar, hvor smitten senest var på sit højeste i Storbritannien under vinterbølgen.

Det skriver Sky News.

Knap to ud af tre voksne er fuldt vaccinerede, men trods det stiger antallet af indlagte igen - også på intensiv. Det skriver BBC.

Størstedelen af nye smittede er teenagere og unge voksne.

- Det er nogle meget, meget store tal. Og de afspejler jo, hvad Delta-varianten kan gøre, siger Christian Wejse, der er lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til TV 2.

Det samme kan ske i Danmark

Den eksploderende smitte kobles for alvor til Delta-variantens fremmarch på de britiske øer, hvor den nu tegner sig for 99 procent af smitten ifølge Public Health England.

Den nyere variant er dobbelt så smitsom som Alpha-varianten, der opstod i Storbritannien i efteråret, og er også blevet den dominerende variant i Danmark.

- Derfor kan vi godt havne i nogle af de samme scenarier som briterne, selvom vi er beskyttet af bedre vacciner, siger Christian Wejse.

Størstedelen af danskerne er vaccinerede med Pfizer og Moderna, der har en bedre beskyttelse mod coronavirus end AstraZenecas vaccine, som størstedelen af briterne er vaccineret med.

Men trods det oplever vi - som de også gør i Storbritannien - en stigende positivprocent.

- Vi har samme udfordring med et genåbnet samfund, en del af befolkningen, der er ikke vaccineret, og en ny variant, der er meget, meget smitsom. Vi er bestemt ikke ovre denne pandemi endnu, selvom vi gerne vil være det, siger Christian Wejse.

Desuden kan EM-fodboldkampe, som folk er mødtes for at se sammen på for eksempel pubber, være årsagen til, at smitten de seneste uger er steget 30 procent mere blandt mænd end kvinder i Storbritannien.

Det siger forskerne bag en rapport fra Imperial College London, der løbende laver stikprøver og tager temperaturen på pandemien blandt en fast gruppe på 47.000 briter.

"Farligt og uetisk eksperiment"

De bekymrende tal skriver sig på tavlen godt en uge før, at regeringen efter planen skrotter restriktionerne i England - selvom sundhedseksperter står i kø for at advare om det.

Fra mandag 19. juli er det planen, at englænderne igen kan smide mundbindene, tage til koncerter, gå i teatret uden at holde afstand og slå sig løs på natklubberne.

Det skal ske en måned efter den ellers planlagte frihedsdag, som premierminister Boris Johnson døbte 19. juni, hvor genåbningen måtte sløjfes af regeringen efter for stor smittestigning.

Men i et brev, der er underskrevet af 4200 britiske forskere, læger og sygeplejersker, kalder de genåbningen for "et farligt og uetisk eksperiment".

- Den pludselige stigning i antallet af tilfælde af Delta-varianten vil ikke bare skabe flere senfølger, men det har også allerede resulteret i mere alvorlige sygdomstilfælde, indlæggelser og dødsfald, siger Eric Topal, der er kardiolog og medunderskriver, til CNN.

Den advarsel bakker Christian Wejse op om.

- Jeg ville anbefale, at Storbritanniens regering holder en smule igen med genåbningstrangen, siger han.

Op mod 100.000 smittede om dagen

Den nye sundhedsminister, Sajid Javid, har gentagne gange forsvaret genåbningsplanerne, selvom han erkender, at de kan resultere i op mod 100.000 nye smittede om dagen.

Selv forventer han og resten af regeringen op mod 50.000 smittede om dagen om en uge, hvor de ønsker at skrotte restriktionerne.

Regeringen gransker på mandag de seneste tal og afgør, om de skal holde sig til den annoncerede genåbningsplan.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har advaret imod, at regeringer dropper restriktioner.

WHO kalder det en ”farlig antagelse”, at lande, der har vaccineret store dele af befolkningen, nødvendigvis kan kontrollere stigninger i indlæggelser og dødsfald.