Death Valley i USA nærmer sig højeste temperatur nogensinde målt på jorden
I Death Valley i Californien nåede temperaturen fredag op på 54,4 grader.
Den amerikanske vestkyst står over for nogle rekordvarme dage, og myndighederne advarer indbyggere i en række stater om at passe på sig selv.
I løbet af weekenden forventes varmerekorderne at blive slået i byer som Las Vegas og Sacramento, hvor de højeste temperaturer hidtil målt er på henholdsvis 47 og 46 grader, skriver USA Today.
Det ekstremt varme vejr i det vestlige USA kommer blot to uger, efter at en helt usædvanlig hedebølge ramte længere nordpå på begge sider af den amerikansk-canadiske grænse.
Op mod 500 mennesker døde dengang i Canada i forbindelse med varmen, og på den amerikanske side af grænsen døde næsten 200 mennesker i staterne Oregon og Washington, skriver The Guardian.
Varmeste juni nogensinde
Fredag offentliggjorde de amerikanske myndigheder i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) nye tal, der dokumenterer, at sidste måned blev den varmeste juni måned i USA i de 127 år, man har tal fra.
- Hedebølgen så langt nordpå som Canada var et helt usædvanligt fænomen. En hedebølge længere sydpå, som den vi ser nu, er ikke lige så usædvanlig. Men de temperaturer, man forventer, er meget høje, siger Andreas Nyholm fra TV 2 VEJRET.
For eksempel nærmer man sig rekorden for de højeste temperaturer, der nogensinde er målt på jorden, i Death Valley i Californien.
Fredag blev der målt 54,4 grader i Death Valley. Rekorden er på 56,7 grader, men den måling stammer helt tilbage fra 1913 og er ”omdiskuteret”, som Andreas Nyholm udtrykker det.
Meteorologernes forklaring på hedebølgen er, at vejrsystemerne er ”fastlåste”.
- Grunden til, at det er så varmt lige nu, er, at luften er meget stillestående. Der er ingen lavtryk eller højtryk i nærheden, og det giver meget svage vinde. I den situation har man så den konstante solopvarmning, der blot lægger til varmen dag for dag, siger Andreas Nyholm.
Vandmangel og skovbrande
Der er flere grunde til, at den aktuelle hedebølge har skabt stor bekymring i det vestlige USA.
For det første har man de mange dødsfald for 14 dage siden i frisk erindring. For det andet kommer hedebølgen på et tidspunkt, hvor man i forvejen kæmper med ekstrem tørke og truslen fra skovbrande.
Hjemmesiden weather.com har opgjort, at der allerede har været 4599 skovbrande i Californien i år. Til sammenligning var der 3847 skovbrande i samme periode sidste år.
Og ikke alene har der været flere skovbrande i år – de har også raseret et areal, der er mere end dobbelt så stort som i den sammenlignelige periode sidste år.
- Den hede, som vi oplever i vores stat, har nået et katastrofalt niveau. Den fysiske risiko for den enkelte er betydelig, især for dem der arbejder udendørs hele dagen, siger guvernøren i Washington, Jay Inslee.
Varmepauser
Fredag indførte staten nye arbejdsmiljøregler, der sikrer, at når temperaturen kommer over 38 grader, skal for eksempel landarbejdere, der arbejder i marken, være sikret mindst ti minutters afkøling i skyggen hver anden time.
Ifølge netværket World Weather Attribution, som er en kernegruppe af forskere med indgående kendskab til vejr- og klimasystemer, ville den seneste tids ekstreme vejr i Nordamerika have været "stort set umulig" at forestille sig, hvis det ikke var for menneskeskabte klimaforandringer, skriver The Guardian.
Det bedste bud fra World Weather Attribution er, at klimaforandringerne har gjort den aktuelle vejrsituation 150 gange mere sandsynlig.
- Man kan ikke direkte fastslå, at en temperaturrekord er på grund af klimaforandringer. Men klimaforandringer gør, at varmerekorder indtræffer oftere og oftere, siger Andreas Nyholm.