Udland

USA ser ikke behov for et tredje stik med coronavaccine

Trods risiko for lavere beskyttelse vil amerikanske sundhedsmyndigheder vente med et tredje vaccinestik.

Amerikanere, der er færdigvaccineret, har ikke brug for en tredje vaccinedosis lige nu.

Men myndighederne er klar til at give et tredje stik, "hvis og når forskning påviser, at det er nødvendigt".

Det oplyser USA's lægemiddelstyrelse (FDA) og USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) i en fælles udtalelse.

Meldingen kommer, efter at Pfizer har meddelt, at selskabet vil ansøge om at få godkendt sin coronavaccine til et tredje stik.

Det skyldes, at foreløbige data fra Pfizer viser, at dem, der har fået vaccinen, oplever, at niveauet af antistoffer er faldet et halvt år efter vaccinationen. Dermed har de større risiko for at blive smittet med coronavirus.

Antistoffers aftagende effekt

Vaccinen, der er lavet i samarbejde med det tyske medicinalselskab BioNTech, kræver to stik, før en person er færdigvaccineret. En tredje dosis skulle ifølge Pfizer bruges som en slags "booster-stik".

Pfizer er en af de vacciner, som er godkendt til brug i USA.

I øjeblikket er vaccinen, som er lavet i samarbejde med det tyske medicinalselskab BioNTech, godkendt til nødbrug i landet.

Selv om niveauet af antistoffer falder, ser beskyttelsen mod alvorlig sygdom ud til stadig at være høj ifølge Pfizers data. Pfizers data er ikke offentliggjort endnu.

Alligevel mener Pfizer, at der kan være grund til at give et tredje stik. Det skyldes også, at Delta-varianten af coronavirus, der først blev opdaget i Indien, spreder sig i en række lande.

Forskningschef hos Pfizer Mikael Dolsten har torsdag udtalt til en række medier, at vaccinen er "meget effektiv mod Delta-varianten". Men efter et halvt år "er der sandsynligvis en risiko for reinfektion, da antistofferne - som forventeligt - aftager".

Halvdelen af USA færdigvaccineret

Efterfølgende har eksperter opfordret til, at man også kigger på effekten af andre vigtige dele af kroppens immunrespons - og ikke kun antistoffer - før man tager en beslutning om at give et ekstra stik.

Der er frem til torsdag 158 millioner mennesker i USA, som er blevet færdigvaccineret, viser tal fra Johns Hopkins University. Det svarer til 48 procent af befolkningen.

De første blev vaccineret for syv måneder siden - i december sidste år.

Ud over vaccinen fra Pfizer/BioNTech bliver vacciner fra Moderna, der kræver to stik, og Johnson & Johnson, som kræver et stik, givet til amerikanere.