Udland

Stefan Löfven fortsætter som svensk statsminister

En snæver sejr i Riksdagen betyder, at Stefan Löfven kan danne ny regering.

Stefan Löfven kan fortsætte som svensk statsminister.

Det står klart, efter der onsdag eftermiddag ikke var flertal blandt Riksdagens 349 medlemmer imod ham.

Hans eget parti, Socialdemokraterne, og regeringspartneren Miljøpartiet støttede Löfven i afstemningen, men den borgerlige opposition stemte "rødt" - det vil sige imod.

Venstrepartiet, Centerpartiet og en løsgænger stemte "gult", det vil sige blankt, og dermed var der ikke flertal imod ham.

- Der er ikke et flertal for ham. Men der er heller ikke et flertal imod ham, og det er pointen. De partier, der har stemt ”gult”, signalerer på den måde, at de ”tolererer” Stefan Löfven som statsminister, forklarer TV 2’s korrespondent Jesper Zølck.

Mistillidsvotum

For 14 dage siden blev Löfven tvunget til at træde tilbage, da Venstrepartiet valgte at støtte et mistillidsvotum til ham.

Det skete efter en strid om et forholdsvist lille emne, nemlig en uenighed om regler for huslejeregulering. Den uenighed er siden blevet løst.

I Sverige spørger mange nu, hvad dette store politiske drama skulle gøre godt for, fortæller Jesper Zølck:

- Hvorfor skulle man gennem hele denne proces? Hvorfor kunne man ikke få lagt det spørgsmål ned? Svaret er nok, at ingen ville tabe ansigt og at Centerpartiet ikke ville skubbes rundt af Venstrepartiet. Nu er man så tilbage ved status quo. Bortset fra, at Stefan Löfven nu er en svækket statsminister, siger Jesper Zølck.

Vanskeligheder forude

Forude ligger meget vanskelige forhandlinger om den kommende finanslov, hvor Stefan Löfven skal tilfredsstille på den ene side det borgerlige midterparti Centerpartiet og på den anden side Venstrepartiet og Miljøpartiet.

- Så det er både en sejr og et nederlag for Stefan Löfven. På den ene side er det en sejr, at han kan fortsætte som statsminister efter nogle meget vanskelige forhandlinger. På den anden side er han også svækket, fordi han sidder mere usikkert på sin post, og skal tilfredsstille flere, meget forskellige partnere, siger Jesper Zølck.

Der skal være valg i Sverige i september 2022. Meningsmålingerne tyder på, at den borgerlige blok står til en stor sejr ved valget.