Nu skal flere nordmænd have tredje vaccinestik

Herhjemme siger SSI, at et tredje vaccinestik kan komme på tale for de mest sårbare.

Flere nordmænd skal i forbindelse med et forsøg have et tredje stik med en covid-19-vaccine. Det skriver TV 2 Norge.

I et studie ledet af forskere fra Oslo skal det undersøges, hvor effektiv coronavaccinen er for personer med nedsat immunrespons. Det er blandt andet personer på immundæmpende medicin eller patienter, der har været gennem en transplantation.

Studiet vil omfatte 6000 patienter og 10.000 personer i en kontrolgruppe, og det er første gang, at vaccineeffekten bliver systematisk testet.

En del af testpersonerne skal have en tredje vaccinedosis for at teste, om effekten bliver højere.

Nedsat immunforsvar reagerer dårligere på vaccine

Det er den internationale epidemisammenslutning CEPI, der er med til at finansiere studiet sammen med en række norske sundhedsorganisationer.

Ifølge CEPI lever millioner af mennesker på verdensplan med et nedsat eller kompromitteret immunforsvar. Enten på grund af underliggende sygdomme eller medicin, der bliver brugt i forbindelse med organtransplantation eller sygdomme som for eksempel hiv og kræft.

Derfor er det også vigtigt for første gang at blive klogere på vaccinernes effektivitet hos de mest sårbare. Det siger professor John T. Vaage ved Oslo Universitetssygehus, der er leder ved immunologisk afdeling på sygehuset og leder af studiet.

- Vi ser, at mange patienter med nedsat immunforsvar reagerer dårligt på covid-19-vaccination. Vi vil udføre flere studier for at identificere patienter, som kan have fordel af en tillægsvaccine, lyder det i en pressemeddelelse.

Tredje stik kan også blive aktuelt i Danmark

Det er ikke kun gennem det norske studie, at snakken om en tredje dosis covid-19-vaccine eksisterer. Efter Delta-varianten er blevet dominerende i Israel, er flere vaccinerede borgere begyndt at blive smittet.

Og det har fået både de israelske myndigheder og Pfizer til at tale om et tredje vaccinationsstik.

Herhjemme kan det heller ikke udelukkes at blive aktuelt, at flere danskere skal have et tredje stik med en coronavaccine senere i år for at dæmme op for Delta-varianten og beskytte de mest sårbare

Det fortæller Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI) til DR.

- Vi kan ikke udelukke, at der er nogen, der får behov for at få et tredje stik og dermed få boostet deres immunforsvar. Om det er alle over 50 år, ved jeg ikke helt, om jeg vil sige. Men det vil formentlig være dem, der er allermest sårbare – altså de ældste og immundefekte.

Norge har i skrivende stund vaccineret 52 procent af befolkningen med mindst et stik. 29 procent er færdigvaccieneret.

Til sammenligning er tallet for de to ting i Danmark henholdsvis 59 og 36,8 procent. Norge har ligesom Danmark valgt at ekskludere covid-19-vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.